Kræftpatient snød døden i 37 år - han tror, at dette gjorde forskellen

12/08/2023 15:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: BBC News
Stamatis Moraitis (98) fik at vide af lægerne, at han kun havde seks til ni måneder tilbage efter at have fået en lungekræftdiagnose. Det var i 1976.

Mest læste i dag

Moraitis valgte at vende tilbage til sin oprindelige hjemby, Ikaria i Grækenland, da han indså, at omkostningerne ved en amerikansk begravelse ville være alt for høje.

Ifølge en artikel i Daily Mail var hans plan at slappe af med et glas vin og vente på den dag, hvor døden ville komme.

Efter han var vendt tilbage til Ikaria, mærkede Moraitis gradvist en styrke, der voksede i takt med tiden.

Måneder gik forbi - først seks, så ni. Det gik op for Moraitis, at der stadig var meget liv tilbage for ham at udforske - og han fik ret.

Da året 2013 oprandt, trådte døden ind i hans liv igen. På det tidspunkt var han 98 år gammel og havde levet hele 37 år ud over lægernes forudsigelser. Moraitis var overbevist om, at nøglen til hans usædvanlige overlevelse og levetid stammede fra at bo i en særlig "blå zone" på Ikaria, en ø der ofte blev omtalt som "stedet hvor glemsomheden om døden hersker".

Denne græske ø udgjorde blot én af verdens "blå zoner", steder hvor folk i gennemsnit lever op til 10 år længere end i resten af Vesteuropa.

Dog dokumenterer forskning fra National Library of Medicine, at ens forventede levetid i høj grad afhænger af ens livsstil. Faktisk bidrager generne kun med 20% til levetidsforventningen.

Selvom det statistisk set er sandt, at folk i "blå zoner" lever længere og har en lavere risiko for alvorlige sygdomme senere i livet i forhold til resten af verden, skyldes det sandsynligvis deres sundere kostvaner, der i høj grad er baseret på lokal mad - præcis den type kost, som læger ofte anbefaler.