Jernbanearbejder blev fyret på grund af hans alkoholmisbrug: Nu tikker 600.000 kroner ind på kontoen

02/08/2024 09:18

|

Sebastian Ilsøth

M Barratt / Shutterstock.com
Jernbanearbejderen kan se frem til at modtage et stort beløb.

Mest læste i dag

Mange mennesker går rundt med problemer, som de kæmper med i deres privatliv. Det kan være alkoholmisbrug, stofmisbrug eller noget helt tredje - store som små.

Uanset hvad man kæmper med, er de fleste nok enige om, at det ikke burde påvirke ens arbejdsliv.

For en jernbanearbejder var dette dog ikke tilfældet, da han for et år siden kæmpede med et alvorligt alkoholmisbrug.

Ifølge RTL havde manden været ansat hos det hollandske jernbanefirma Sportotaal siden 2008. Sportotaal sikrer arbejdspladser på jernbanen for kunder som ProRail, der er den hollandske pendant til DSB.

I slutningen af april 2023 sygemeldte jernbanearbejderen sig med symptomer på corona. Han forventede at vende tilbage til arbejdet den 9. maj, men dukkede aldrig op og reagerede heller ikke på opkald fra sin arbejdsgiver.

Efter en uge kontaktede arbejdsgiveren politiet for at finde ham, og det blev afsløret, at manden kæmpede med alkoholmisbrug og var i dårlig forfatning. Han blev derfor indlagt på en misbrugsklinik i seks uger.

Da Sportotaal blev bekendt med hans alkoholproblem, blev han straks suspenderet og senere afskediget for uberettiget fravær og for at skjule sit misbrug. Virksomheden argumenterede for, at det var særligt alvorligt, da manden var ansvarlig for jernbanesikkerheden.

Manden udfordrede afskedigelsen, og den hollandske landsret i Apeldoorn bestemte i november sidste år, at fyringen ikke kunne opretholdes, og at han havde krav på fratrædelsesgodtgørelse. Retten vurderede, at hans fravær var berettiget, da han havde meldt sig syg, og kritiserede virksomheden for ikke at have konsulteret en virksomhedslæge.

Dommeren påpegede også, at alkoholisme er en sygdom, og at benægtelse ofte er en del af lidelsen. Der var heller ingen beviser for, at manden nogensinde havde været beruset på arbejdet.

Landsretten tildelte ham oprindeligt cirka 1.012.500 danske kroner, men efter Sportotaal ankede afgørelsen, blev beløbet reduceret til 600.000 kroner af retten i Arnhem. Arbejdsgiveren tabte således også ankesagen, men formåede at få nedsat kompensationen betydeligt.