Efter 10 års daglig barbering: Kvinde vælger nu at lade skægget gro

21/07/2023 15:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Privat
En 30-årig kvinder føler ikke, at hun har kunne være sig selv i mange år, men nu har hun ladet håret gro - og det er ikke det oven på hovedet.

Mest læste i dag

30-årige Dakota Cooke identificerer sig som ikke-binær, hvilket betyder, at de ikke føler sig tilknyttet nogen af de traditionelle kønskategorier. Dakota foretrækker stadig at bruge hun/hende/hendes-pronominerne, men ønsker også at blive tiltalt som de/dem/deres. Når man ser Dakota's ansigt, bemærker man sandsynligvis et specielt kendetegn, der normalt er forbundet med det mandlige køn.

Dakota gør dog alt, hvad de kan, for at vise, at det er acceptabelt for kvinder at have dette kendetegn. The Daily Mail har rapporteret om dette.

Den unge person, der lever af at optræde i Las Vegas i USA, har en usædvanligt kraftig skægvækst for en person, der identificerer sig som kvinde. I mange år brugte Dakota daglig lang tid på at barbere og voksbehandle deres hage, men det er nu slut.

Foto: Privat

Faktisk fik Dakota sin første voksbehandling som 13-årig, da en bekendt påpegede den store hårvækst på deres hage. I de næste ti år barberede de sig to gange om dagen, indtil de en dag blev trætte af at skjule sig selv og kæmpe med usikkerhed og angst.

Foto: Privat

"Dengang jeg ramte puberteten som 13-årig, fik jeg lidt ekstra," forklarede Dakota. Lægerne har stadig ingen forklaring på, hvorfor deres skægvækst er så voldsom.

"Det startede som dun på mit ansigt, som blev længere og mørkere," forklarede de og uddybede:

"En familiens ven påpegede det, så min stedfar tog mig med til lægen og derefter til en frisørsalon, hvor jeg fik min første voksbehandling. Det var meget ubehageligt."

Foto: Privat

"Jeg voksede op i en tid, hvor kvinder med ansigtsbehåring blev stigmatiseret i en sådan grad, at kvinderne i frisørsalonen fortalte mig, at kvinder ikke burde have ansigtsbehåring," forklarede Dakota og tilføjede:

"Den holdning satte sig fast hos mig, og de næste 10 år var jeg fanget i en spiral af skam, hvor jeg forsøgte at skjule mit ansigt."

Dakota kæmpede også med udslæt og ar efter de mange barberinger, men stoppede med det i 2015, da en veninde opfordrede dem til at lade skægget gro og arbejde i det cirkus, hvor de selv arbejdede.

Siden den dag har Dakota ladet deres skæg gro og brugt det både til at optræde i cirkus og til shows i Las Vegas. De bruger også deres skæg til at lære andre kvinder og mænd om mangfoldighed og selvtillid.

"Jeg havde meget angst i begyndelsen, men der kom et punkt, hvor jeg besluttede mig for at være ligeglad," forklarede Dakota og tilføjede: "I dag præsenterer jeg mig selv som 'Dakota, den skæggede dame'."