Astrid blev spurgt ind til dette emne under jobsamtalen: "Det føltes som et bagholdsangreb"

24/12/2024 16:25

|

Lucas A

Arkivfoto: Wikimedia Commons / amtec_photos Arkivfoto: Wikimedia Commons / amtec_photos
Stemningen ændrede sig drastisk til jobsamtalen.

Mest læste i dag

At forberede sig til en jobsamtale kan være en udfordring, fordi spørgsmålene ofte spænder bredt og kan tage uventede drejninger.

Mens nogle chefer og HR-ansatte har et stort fokus på fagligheden i jobbet, fokuserer andre på noget helt andet - alt fra det familiære til IQ-test og paratviden.

For Astrid Wodschow udviklede en ellers lovende samtale sig til en frustrerende oplevelse, da fokus pludselig skiftede fra hendes faglige kvalifikationer til hendes privatliv.

Det fortæller hun til Femina.

"Hvad med din mand, hvad laver han?" lød spørgsmålet fra HR-medarbejderen. Astrid, der havde følt sig tryg og afslappet indtil da, blev overrumplet af vendingen, og kalder den sågar for et 'bagholdsangreb'.

Hendes svar om, at hendes mand har et krævende job med rejseaktivitet og lange dage, førte til yderligere spørgsmål.

"Jeg var overrasket og skuffet over, at det skulle handle om det," fortæller Astrid Wodschow til Femina. Hun oplevede spørgsmålet som en underkendelse af hendes evner til at balancere karriere og familieliv.

Astrid, der er 37 år og mor til tre børn, har tidligere været bevidst om de udfordringer, kvinder kan møde i erhvervslivet.

Efter samtalen ringede Astrid til sin mand og spurgte, om han nogensinde havde oplevet lignende spørgsmål til en jobsamtale. Hans svar var klart: Det havde han aldrig.

Astrid, der er 37 år og mor til tre børn, har selv oplevet, hvordan graviditet og børn ofte blev betragtet som en udfordring for kvindelige medarbejdere. Men hun havde ikke forventet at støde på sådanne spørgsmål på dette tidspunkt i sin karriere.

Rekrutteringskonsulent har tre gode råd

Emily Levine er rekrutteringskonsulent og ved om nogen, hvad det vil sige at score sig et job til en jobsamtale.

Hun har tre råd, hun typisk giver til sine jobbejlere.

Kom ikke for tidligt

For det første er det vigtigt at møde op på et passende tidspunkt - især hvis jobsamtalen foregår fysisk.

Hvis du kommer for sent, risikerer du at spilde din og modpartens tid og give et dårligt indtryk. Men at møde meget tidligt kan også virke for ivrigt og gøre intervieweren stresset, forklarer Emily.

Præsenter dig professionelt

Din præsentation spiller en afgørende rolle. Hvis samtalen foregår online eller fysisk, bør du 'undgå at tygge tyggegummi eller have solbriller på hovedet', siger konsulenten. Disse ting kan virke for afslappede og uprofessionelle.

Del ikke fortrolige oplysninger

Uanset din tidligere arbejdserfaring skal du være strategisk med, hvad du fortæller. Undgå at tale dårligt om tidligere arbejdsgivere eller 'at afsløre fortrolige eller følsomme oplysninger', forklarer hun.