Ormen, der er en såkaldt nematode eller rundorm, har ligget i fossile rester af en rede bygget af egern i hele denne periode. Ormens ekstremt lange levetid er et verdensrekord.
Den nye art, der er blevet fundet i denne forbindelse hedder 'Panagrolaimus kolymaensis', skrev tidsskriftet Scientific American umiddelbart efter fundet.
Den blev fundet ved Kolymafloden i et stykke permafrost, som er den permanent frosne jord i det nordøstlige Rusland, som forskere udgravede i 2002.
I 2018 blev ormen forsigtigt optøet, hvorefter dyret vågnede. Dengang var det dog ikke kendt, hvilken art ormen tilhørte eller dens alder. Det er man først kommet frem til på et senere tidspunkt, skrev det hollandske medie HLN.
Det har vist sig, at det er en hidtil ukendt art, der har overlevet længere end nogen anden livsform observeret af mennesker. Forskerne offentliggjorde deres opdagelse i det videnskabelige tidsskrift PLOS Genetics.
"At overleve i ekstreme miljøer over lange perioder er en udfordring, kun få organismer kan håndtere," skrev forskerne i tidsskriftet.
"Her viser vi, at en jordnematode 'Panagrolaimus kolymaensis' har sat livet på pause i 46.000 år i den sibiriske permafrost."
Rundormen var i stand til at overleve så længe under så barske forhold gennem en proces kaldet 'cryptobiose'. Det er en helt særlig form for overlevelsesstrategi for mikroskopiske dyr, hvor de formår at nedsætte deres stofskifte og andre biologiske processer til de er næsten umærkelige.
På den måde kan de overleve ekstreme forhold som udtørring, frysning og endda radioaktiv stråling. Det er kun på grund af denne evne, at ormen har været i stand til at overleve de mange år i frossen tilstand.
Cryptobiose er især blevet kendt gennem vandbjørne, som er almindelige smådyr på en halv millimeter.
I 2007 og 2011 viste forsøg fra de europæiske og amerikanske rumagenturer, hvor de blev udsat for ekstreme temperaturer, stråling og næsten-vakuum i rummet, at vandbjørne kunne overleve i alle disse tilfælde.