Ved du svaret? Kun 1 ud af 38 kan udpege hvordan et “G” ser ud

11/04/2024 12:55

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Johns Hopkins University/YouTube
En simpel undersøgelse fra Johns Hopkins University viser både forbløffende og underholdende resultat.

Mest læste i dag

Vidste du, at det tilsyneladende enkle bogstav G faktisk kan udgøre en stor udfordring for mange, selv for de mest alfabet-kyndige iblandt os?

En opsigtsvækkende undersøgelse udført ved Johns Hopkins University har afdækket et forbløffende fænomen: En overvældende del af deltagerne kunne ikke korrekt identificere den rigtige udformning af det lille g, og endnu færre var i stand til at genskabe det fra hukommelsen.

Af de 38 deltagere i undersøgelsen kunne kun én præcist pege på den korrekte udgave af det lille g, og ingen formåede at tegne det nøjagtigt efter hukommelsen. Dette er overraskende, når man tænker på, hvor ofte vi møder dette bogstav i vores daglige læsestof.

"Folk er ikke helt sikre på, hvordan dette bogstav faktisk ser ud, selvom de kan genkende det, når de læser," siger forskeren Gali Ellenblum. Det understreger, at vores kendskab til alfabetets bogstaver stadig kan byde på overraskelser.

Michael McCloskey, som er hovedforfatteren bag studiet, forklarer:

"Det ser ud til, at en del af årsagen kan være, at vi lærer bogstavernes form delvist igennem skriveprocessen i skolen. 'Looptail G' er ikke noget, vi lærer at skrive, og derfor er det muligt, at vi heller ikke lærer dets form ordentligt."

Prøv selv at se: Blandt disse 4 forskellige g'er, hvilket er det korrekte? Svaret finder du i slutningen af artiklen.

Foto: Johns Hopkins University/YouTube

Denne indsigt kaster lys over læseindlæringens kompleksitet og rejser spørgsmål vedrørende, hvordan teknologiens fremmarch påvirker børns læsning.

McCloskey spekulerer i, at den stigende brug af digitale medier blandt børn potentielt kan have en indflydelse på deres læsefærdigheder, hvilket understreger vigtigheden af yderligere forskning i, hvordan vi interagerer med sprog på tværs af forskellige medier.

Undersøgelsen fra Johns Hopkins University inviterer til en dybere forståelse af læseprocessens indviklede mekanismer og udvider vores horisont for, hvordan menneskelig kognition fungerer.