Tandimplantater kan snart være fortid: Der forskes i medicin, der stimulerer tændernes vækst

19/04/2024 16:14

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Kliniske forsøg med en medicin, der stimulerer tandvækst, er planlagt til at starte i løbet af i år.

Mest læste i dag

At miste tænder er et af de mest almindelige problemer inden for tandlægevidenskab. På trods af dette, så er den eneste (og meget dyre) løsning i øjeblikket, at man får erstattet sine tænder med tandimplantater.

Takket være teknologiske og medicinske fremskridt kan der snart være en mere effektiv løsning. Derfor kan det ikke udelukkes, at der i fremtiden ikke længere vil være brug for tandimplantater. Derimod vil det blive erstattet af en anden (og meget bedre) løsning.

Der forskes for tiden i et helt nyt lægemiddel, der er blevet udviklet til at kunne stimulere tandvækst. Det er naturligvis et lægemiddel, der er målrettet personer, der ikke har et fuldt sæt permanente tænder.

"Idéen om at vokse nye tænder er enhver tandlæges drøm. Jeg har arbejdet på det siden min uddannelse. Jeg var sikker på, at jeg kunne gøre det til virkelighed," sagde Katsu Takahashi, der står i spidsen for dette store fremskridt inden for medicin, ifølge Sapo.

Katsu Takahashi bemærkede, at mus uden et specifikt gen havde flere tænder og opdagede, at et protein begrænsede tandvækst: USAG-1.

Hans hold har siden fokuseret på at udvikle en medicin, der fungerer som et neutraliserende antistof, der er i stand til at blokere dette protein hos mus med få tænder. Som resultat blev det observeret, at nye tænder opstod hos dyrene.

Udfordringen er nu at overføre dette fremskridt til mennesker. Kliniske forsøg er planlagt til at gå i gang i juli i år. Flere eksperter håber, at medicinen vil være klar til bred anvendelse i 2030, skriver La Vanguardia.

Hvis det hele går, som det skal, så kan det betyde, at der ikke længere vil være brug for tandimplantater. I stedet vil det være muligt for folk at tage medicin, der gør, at deres tænder vokser ud igen.