Størstedelen spiser det: Forskning bekræfter, at udbredt tilsætningsstof øger risikoen for kræft

19/08/2023 16:30

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
En omfattende britisk undersøgelse har utvetydigt bekræftet, at tilsætningsstoffet nitrit, der forekommer i betydelige mængder i både kødprodukter og en række grøntsager, markant øger risikoen for specifikke former for kræft.

Mest læste i dag

Nitrit er en additiv substans, der tilsættes særligt kødprodukter, herunder også i Danmark.

Denne substans fungerer som en beskyttelse mod bakterier og spiller en afgørende rolle i farven på produkter som bacon.

Derfor er det noget, som en betydelig del af befolkningen indtager dagligt. Alligevel har der længe været en mistanke om uønskede bivirkninger forbundet med dette, og en britisk undersøgelse, citeret af Berlingske, har nu fastslået, at denne tilsætningsstoff faktisk er skadelig for helbredet.

Faktisk indikerer undersøgelsen, offentliggjort i The Guardian, at indtaget af denne substans øger risikoen for visse kræftformer.

Forskere fra Queens University Belfast har gennemført forsøg med mus og demonstreret, at indtag af fødevarer med nitrit markant øger forekomsten af visse typer af kræft. Mus, som blev fodret med svinekød indeholdende nitrit, udviste 75 procent flere kræftsvulster generelt og hele 82 procent flere tumorer i tarmen sammenlignet med mus, der fik svinekød uden nitrit.

Dette udgør en reel trussel mod folkesundheden

Der har længe været mistanke om, at nitrit øger kræftrisikoen, og flere tidligere undersøgelser har antydet dette. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor på deres hjemmeside at begrænse mængden af nitrit i fødevarer til et minimum.

Til trods for dette er brugen af nitrit udbredt i flere lande, herunder Danmark. Ikke desto mindre er forskerne bag den britiske undersøgelse overbeviste om, at forbud mod nitrit er nødvendigt.

En af forskerne bag undersøgelsen, professor Chris Elliott, udtaler: "Resultaterne af denne nye undersøgelse gør kræftrisikoen ved nitritkoncentreret kød endnu mere tydelig. Det daglige indtag af bacon og skinke med nitrit udgør en væsentlig fare for folkesundheden."

I Storbritannien indeholder hele 90 procent af solgt bacon nitrit, hvilket har ført til stærke opfordringer fra Elliott til den britiske regering om at tage affære. Dette er allerede sket i lande som Frankrig og Danmark. Frankrig har indført sine egne regler for det tilladte nitritindhold i fødevarer, og Danmark har haft lignende regler siden 1995. Danmarks grænseværdier for nitrit, ifølge Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, er lavere end EU's generelle niveauer.

Muligvis vil disse grænseværdier blive yderligere skærpet både i Danmark og i resten af EU.

Fødevarestyrelsens hjemmeside forklarer, at nitrit er tilladt som et teknologisk additiv i visse fødevarer, da det hæmmer væksten af bakterien Clostridium botulinum, som kan forårsage pølseforgiftning. Ikke desto mindre er der en bivirkning ved brugen af nitrit, idet det kan danne kræftfremkaldende stoffer kaldet nitrosaminer i kødprodukter.

Nitrit anvendes primært i forarbejdet kød som bacon og skinke, men det findes også naturligt i visse grøntsager som nitrat, der kan omdannes til nitrit. Dette gælder eksempelvis grønkål, spinat og selleri.