En international gruppe af froskere har ved en tilfældighed opdaget en gigantisk strøm af stjerner mellem galakserne. Denne hidtil enestående struktur er ekstremt lysvag og ser ud til at svæve uden nogen forbindelse til en galakse i det intergalaktiske rum.
Ifølge deres analyser er "Gigantiske Coma-Strøm" ti gange længere end vores Mælkevej og sandsynligvis forholdsvis skrøbelig. Opdagelsen af et sådant objekt er derfor usædvanlig.
Ifølge forskerne er lignende, men væsentligt mindre stjernestrømme allerede blevet opdaget inden for galakser. At de også kan eksistere udenfor, var blevet foreslået af simulationer, men indtil nu var ingen blevet påvist.
Ingen struktur synlig
De første spor af strukturen blev opdaget af astronomen Michael Rich med et relativt lille teleskop på 70 centimeter i Californien, forklarer teamet. Derefter blev området undersøgt med det 4,2 meter store William-Herschel-teleskop på den kanariske ø La Palma.
Ved efterbehandlingen af billederne blev strukturen synliggjort. Efter yderligere undersøgelser antager forskerne, at det er resterne af en revet dværggalakse, hvis stjerner tilsammen har en masse på omkring syv millioner solmasser. Der er ingen tegn på en mulig galaksekerne eller andre synlige strukturer.
At sådanne strukturer som denne ekstremt lange stjernestrøm eksisterer, blev bekræftet af simulationer, forklarer forskerne. Derfor antager de, at flere vil blive opdaget i fremtiden, især med verdens største optiske teleskop ELT (Extremely Large Telescope) og rumteleskopet Euclid.
Med fremtidig teknologi kunne man måske endda opløse individuelle stjerner i den Gigantiske Coma-Strøm. Fundet giver en indikation af, hvilke opdagelser der stadig venter på os i det ekstremt lysvage univers.
Opdagelsen blev oprindeligt præsenteret i en fagartikel, der er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Astronomy & Astrophysics.