Københavns Universitet oplyser i en pressemeddelelse, at mange mennesker, der præsterer godt på arbejdet, fortsat tvivler på deres egne evner. Dette kan føre til en frygt for, at chefen eller kollegerne en dag vil begynde at tvivle på deres kompetencer – en tilstand, der kaldes imposter-syndrom.
Metakognition, evnen til at reflektere over vores egne tanker og færdigheder, kan i nogle tilfælde føre til et skævt syn på egne evner. For eksempel har mennesker med angst og depression en tendens til at undervurdere deres egne færdigheder, hvilket kan få dem til at undgå nye udfordringer, selv når de er i stand til at håndtere dem, forklarer Sucharit Katyal, postdoc ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet.
Digitale frugter afslører tendens
I en ny undersøgelse har Katyal og forskere fra University College London undersøgt de psykologiske mekanismer bag denne vedvarende usikkerhed. Deltagerne blev rekrutteret gennem en webplatform, hvor deres angst- og depressionssymptomer blev målt. Derefter deltog de i et computerspil, hvor de skulle hjælpe beboerne i 'Fruitville' med at høste frugt. Deltagerne brugte både deres visuelle og hukommelsesmæssige evner og skulle efter hver opgave vurdere deres selvtillid og deres samlede præstation.
Undersøgelsen viste, at deltagere med angst og depression ofte ignorerede de tidspunkter, hvor de følte sig sikre på deres svar, og i stedet fokuserede på de situationer, hvor de tvivlede på deres egne evner. Dette påvirkede deres samlede vurdering af deres præstation.
Positiv feedback virker
Resultaterne tyder på, at selvom mennesker med angst og depression kan udføre opgaver tilfredsstillende, opdaterer de ikke korrekt deres selvopfattelse. Katyal påpeger, at dette understreger behovet for interventioner, der fokuserer på at korrigere metakognitive forvrængninger hos disse personer.
Desuden viser undersøgelsen, at mennesker med vedvarende tvivl om deres evner kan forbedre deres selvvurdering, hvis de får positiv feedback. At blive informeret om deres succeser kan hjælpe dem med at fokusere mindre på deres usikkerhed og mere på deres præstationer. Katyal fremhæver, at positiv feedback er afgørende, da nogle mennesker har brug for hjælp til at justere deres egne vurderinger og undgå at opretholde et forvrænget negativt syn på deres evner.
Undersøgelsen, der hedder "Distorted learning from local metacognition supports transdiagnostic underconfidence", er publiceret i tidsskriftet Nature Communications.