Hvad er den største planet i universet?

26/08/2024 12:33

|

Nicolai Busekist

Foto: Planet Volumes / Unsplash
Universet har et utal af himmellegemer, så en planet må skille sig ud som den største. Det er et faktum.

Mest læste i dag

Den Canadiske Rumfartsagentur (CSA) angiver, at antallet af kendte galakser er steget til 1 billion. Hver af disse har sine egne solsystemer, som igen har deres egne planeter. Blandt disse himmellegemer må en planet skille sig ud som den største i Universet - i det mindste i det observerbare Univers.

Indtil 1992 havde Jupiter, den største planet i Solsystemet, den titel. Men efter dette år, da den første exoplanet blev opdaget, åbnede konkurrencen sig for en enorm mængde deltagere, der uden problemer kunne overtage denne plads fra vores gasgigant.

Diameter og masse

Hvis vi dykker ned i emnet, kan vi sige, at ifølge det specialiserede websted Live Science er der to målinger, der kan placere en planet som den største i Universet: diameter og masse. De to er relaterede, men der er ikke altid en direkte sammenhæng mellem dem.

For eksempel er der exoplaneten HAT-P-67 b, hvis radius er cirka dobbelt så stor som Jupiters. På trods af dette har dette himmellegeme en meget lav densitet, så det kun har en tredjedel af Jupiters masse, forklarede Solène Ulmer-Moll, forsker i exoplaneter ved Genève Universitet, til Live Science.

I dag ved vi, at de mest massive planeter har omkring 13 gange Jupiters masse. I denne gruppe af giganter finder vi for eksempel HD 39091 b, som ligger 60 lysår fra Jorden og har en masse, der er omkring 12 gange større end den største planet i Solsystemet.

Hvad er den største planet i Universet?

Ifølge undersøgelser af Andrea Fischer, mexicansk journalist for National Geographic, er planeten ROXs 42Bb den største i det kendte Univers. Den er to og en halv gange større end Jupiter og overgår sandsynligvis Jupiter endnu mere, da man mener, at målingerne ikke er helt præcise.

"En af de metoder, der blev brugt til at bestemme dens diameter, var for eksempel, hvor meget lys den blokerer, når den passerer foran sin centrale stjerne," påpeger Andrea Fischer.

Dog er det klart, at der, længere ude i Universet, kan være giganter, der er lidt større end den, der nu bærer titlen.