I tider med temperaturudsving og varmebølger kan et spørgsmål dukke op: Hvad er den maksimale temperatur, et menneske kan tåle? Der findes allerede adskillige videnskabelige undersøgelser, der har forsøgt at finde svaret.
En af dem blev ledet af Lewis Halsey, der er professor ved University of Roehampton. Hans studie blev offentliggjort på det årlige møde i Society for Experimental Biology, der blev afholdt i Skotland.
Hvad er den maksimale temperatur, mennesker kan holde til?
Ifølge Halseys studie forårsager temperaturer mellem 40ºC og 50ºC ændringer i det, der er kendt som hvilemetabolismen. Dette indeks angiver den nødvendige mængde energi for, at kroppen fungerer godt, skriver Concursos No Brasil.
Under disse forhold kan vejrtrækningen blive mere 'belastet'. Hjertebanken bliver også generelt hurtigere. Dette kan fremkalde en række symptomer, såsom kvalme, hovedpine og endda besvimelse. Andre forskere har hævdet, at proteiner begynder at tabe 'pusten' fra 40ºC, hvilket kan føre til næsten permanente ændringer i kropsfunktionerne.
Ifølge Halseys forskning ville mennesker næppe kunne overleve i længere tid under temperaturer omkring 50ºC og med 50% fugtighed. Men hvad med ekstreme situationer? Den britiske fysiolog Frances Ashcroft diskuterede kroppens funktion under ugunstige temperaturforhold i bogen 'Life at the Limit - The Science of Survival'.
Det lyder, at rekorden er 127ºC i 20 minutter, under forudsætning af tør luft. Vildt, ikke? Men det er værd at bemærke, at alle tal og indekser er en del af sikre tests, der er foretaget i forbindelse med både nutidige og historiske videnskabelige undersøgelser.
Vov ikke at prøve noget lignende på egen hånd. Der er en grænse for alt i livet. Vores artikel har til formål at informere om, hvad den mulige temperaturgrænse er, som det menneskelige legeme kan tåle. Selvom du er blevet overrasket over svaret, bør du ikke forsøge at teste det selv.