Siden 1978 er tre isplader helt forsvundet, skriver forskere i Nature Communications. Disse plader bidrog ikke direkte til højere havniveauer, men fungerede som dæmning for andet is.
Nu hvor disse plader er væk, kan en stor mængde is glide ud i havet. De tilbageværende plader er mellem 2000 og 2020 smeltet hurtigere. I samme periode er havtemperaturen ved Grønland steget, og det vil være med til at gøre, at isen kommer til at fortsætte med at smelte i fremtiden.
Det blev længe antaget, at gletsjerne i Nordgrønland var stabile, men dette har ændret sig de sidste tyve år. Der er nok is til at hæve havniveauet med 2,1 meter. Mellem 2006 og 2018 var 17,3% af havniveaustigningen forårsaget af smeltende is fra Nordgrønland.
Forskerne forventer, at raten for smeltende is i fremtiden vil stige yderligere eller mindst forblive på nuværende niveau, da havet bliver varmere på grund af klimaændringer. Derfor er det ikke til at komme udenom, at det kan få store konsekvenser, da det kan få havniveauet til at stige markant.
Det er langt fra første gang, at der er blevet givet udtryk for, at smeltende is er et problem. Tværtimod er det noget, der har været mere og mere i fokus på det seneste. Og det er ikke blot den smeltede is på og ved Grønland, der har været i fokus blandt forskere og klimaaktivister.
Der har også været et stort fokus på isen ved Antarktis, som også smelter i et højt tempo. I dette tilfælde er det også noget, der kan få store konsekvenser. Ligesom med den smeltende is ved Grønland, er det med til at gøre, at havniveauet kan stige.