Forskere har opdaget den ældste konstruktion lavet af en uddød menneskeart

13/07/2024 12:34

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Opdagelsen blev gjort i vådt jord i det nordlige Zambia.

Mest læste i dag

Et hold af britiske og afrikanske arkæologer har opdaget beviser på den ældste menneskeskabte konstruktion, som blev lavet af en menneskeart, der nu er uddød og levede i det sydlige Afrika.

Ifølge Independent er denne konstruktion lavet af træ og var en hævet platform. Formålet med konstruktionen var sandsynligvis at skabe en vej over et vådområde eller som en jagtbase.

Opdagelsen blev gjort i vådt jord i det nordlige Zambia og er dobbelt så gammel som nogen anden menneskeskabt konstruktion. Den ændrer vores forståelse af arkæologi og teknologisk udvikling gennem tiden.

Området, hvor konstruktionen blev fundet, ligger kun få hundrede meter fra to af verdens mest imponerende naturvidundere, der er et vandfald på 235 meter og en kløft med en dybde på 300 meter. Omkring vandfaldene er der en frugtbar slette med sumpområder, små søer, vandveje og skov.

En flod løber gennem den imponerende kløft med sin egen lokale tropiske skov, der delvist er skabt af vandets spray fra vandfaldet. Kun tre mil længere nede flyder floden ud i en af Afrikas største søer, Tanganyikasøen, som indeholder mange fisk og tiltrækker store dyreflokke.

Arkæologerne har fundet to dele af træstrukturen. Det drejer sig om et stykke træstamme på 1,4 meter og en træstub, som er blevet modificeret af forhistoriske tømrer. Træstammen var blevet skåret og formet, så den var tyndere i begge ender. En 13 cm 'U'-formet rille var derefter udskåret i siden af den.

Derefter var den placeret vandret oven på træstubben, som også var udskåret og formet for at sikre, at toppen på 20 cm kunne passe korrekt ind i den 'U'-formede rille på den vandret udskårne træstamme.

Ved at placere den modificerede træstamme på denne måde, låste man den effektivt fast på toppen af stubben, hvilket sikrede, at stien eller platformen blev holdt over sumpen. Arkæologerne har også opdaget en række skærende og skrabende værktøjer, der alle er lavet af sten, samt en mulig bålplads til madlavning.

De forhistoriske mennesker, der levede der, var medlemmer af en nu uddød art kendt som Homo heidelbergensis. En art, der allerede havde koloniseret det meste af Afrika, Vestasien og Europa, og som blomstrede for mellem 600.000 og 300.000 år siden.

For omkring 300.000 år siden uddøde Heidelbergensis sandsynligvis på grund af konkurrence fra nyere, mere avancerede menneskearter, nemlig neandertalerne og os selv (Homo sapiens).