Forskere gør bemærkelsesværdig opdagelse om dinosaurernes udryddelse: "Dette havde vi ikke forventet"

12/07/2024 11:17

|

Nicolai Busekist

Foto: Fausto García-Menéndez / Unsplash
At dinosaurerne uddøde for 66 millioner år siden efter en meteoritnedslag, skyldes i højere grad det fine støv, der blev frigivet. Dette har et hold af belgiske forskere opdaget.

Mest læste i dag

En særlig grå og støvet verden, hvor dinosaurerne og naturen blev berøvet alt sollys. Det var forholdene, hvor dinosaurerne for 66 millioner år siden tilbragte deres sidste øjeblikke, efter et stort meteoritnedslag, der skabte et krater på næsten 200 kilometer i diameter i Yucatan i Mexico. 

Længe blev det antaget, at dinosaurernes udryddelse primært skyldtes svovlgas, svovlpartikler og sod, der blev frigivet efter nedslaget.

Forskning fra forskere ved VUB-gruppen Archaeology, Environmental Changes & Geo-chemistry, Koninklijke Sterrenwacht (KSB), Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen og KU Leuven kaster nu nyt lys over dette.

Undersøgelsen, der er offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature Geoscience, viser, at fint støv spillede en meget større rolle end tidligere antaget. Forskerne opdagede dette ved at udvikle en ny model og undersøge støvpartikler fundet på en geologisk lokalitet i North Dakota i USA.

"Det fine støv, især silikatstøv, havde en meget finere kornstørrelse, end vi hidtil har troet," sagde professor Philippe Claeys (VUB).

Den nye simulering viser ifølge studiets hovedforfatter, Cem Berk Senel (KSB), 'at det mikrometriske silikatstøv kunne forblive i atmosfæren i op til 15 år efter nedslaget'. Dette bidrog til en global afkøling af jordoverfladen med op til 15 grader Celsius i den første eftervirkning af nedslaget.

"Det fine støv blokerede også meget effektivt for solen. Derfor var der i to år ingen fotosyntese," sagde Claeys.

Og denne langvarige forstyrrelse af fotosyntesen, som også betød, at dinosaurerne tilbragte deres sidste to år i en meget grå verden, 'varede længe nok til at skabe alvorlige udfordringer for både livet i havet og på land', ifølge forfatterne.

"Dyr og planter, der ikke var tilpasset til at overleve de mørke, kolde og næringsfattige forhold i næsten to år, ville være uddøde i stor skala. At fint støv spillede en så vigtig rolle, ud over sod og svovlpartikler, havde vi ikke forventet," sagde medforfatter Steven Goderis (VUB).

Denne videnskabelige opdagelse skal dog verificeres yderligere

"Vi vil undersøge andre vigtige geologiske lokaliteter for at se, om vi finder samme kornstørrelse. I USA og måske også i Europa. Så kan den udførte forskning helt bekræftes," lød det fra Claeys

"Det er utrolig spændende materiale, vi arbejder med. Der er meget, vi stadig vil undersøge. Jeg vil for eksempel meget gerne vide, om det var en asteroide fra bæltet mellem Mars og Jupiter eller en komet fra meget længere væk."