Som plastaffald fortsætter med at blive frigivet i miljøet, indtager mennesker flere og flere mikroplastikpartikler gennem både drikkevand og mad.
Disse mikroplastikpartikler kan skade kroppens indre organer, når de absorberes gennem fordøjelsessystemet. En undersøgelse offentliggjort i Communications Biology viser, at nyrerne især bliver påvirket.
Hvad sker der?
Undersøgelsen påpeger, at mikroplastik – små plastpartikler på mindre end 5 millimeter – er de primære transportører af det miljøskadelige stof Benzo[a]pyren (BaP), som optages i kroppen.
Selvom de præcise mekanismer stadig ikke er helt forstået, er der bevis for, at BaP hovedsageligt optages via tarmene efter oral indtagelse, hvilket udgør en sundhedsrisiko, skriver The Cool Down.
Undersøgelsen konkluderer, at flaskevand er den største kilde til mikroplastik, hvilket kan skade tarmvæggen og nyrerne samt forårsage systemisk inflammation.
Hvorfor er mikroplastik i miljøet problematisk?
Mikroplastik i miljøet er en stor udfordring, da de er så små, at de næsten er umulige at fjerne. De er fundet i maverne på både mennesker og dyr samt i luften, jorden, drikkevandet, mad og drikkevarer.
Mikroplastik ophobes også i verdenshavene, hvor de skader koralrev og marine økosystemer. Da mikroplastik ikke findes naturligt i naturen og er menneskeskabte, kan organismer ikke nedbryde det.
Hvordan kan vi reducere mikroplastik i miljøet?
Ved at mindske plastforbruget og genbruge korrekt kan vi reducere mængden af mikroplastik, der frigives i naturen. En enkel løsning er at vælge genanvendelige drikkeflasker fremfor engangsflasker og bruge genanvendelige beholdere i stedet for engangsposer.
Undgå også plastikposer ved at benytte stofposer eller andre genanvendelige alternativer, når du handler. Derudover kan du støtte virksomheder, der benytter plastfri emballage.
Korrekt affaldssortering og genbrug af plast er afgørende for at forhindre, at plast ender i miljøet og nedbrydes til mikroplastik, som vi kan indånde og indtage.
Forskere arbejder også på løsninger til at bekæmpe mikroplastikforurening. Et nyt filter kaldet bioCap har vist lovende resultater og er under udvikling. Selvom vi endnu ikke kender de fulde konsekvenser af mikroplastik i miljøet, kan vi med små ændringer bidrage til at mindske risikoen.