Forsker forudser globalt kollaps af civilisationen i nær fremtid

07/06/2024 17:01

|

Nicolai Busekist

Foto: NASA / Unsplash
Menneskehedens overforbrug gør en kollaps uundgåelig, mener canadisk forsker. En dansk professor har dog stadig håb.

Mest læste i dag

Klimaændringer. Hungersnød. Sygdom eller krig. Den hurtigt voksende verdensbefolkning vil på en eller anden måde blive drastisk reduceret inden for de næste 80 år.

Dette er uundgåeligt, konkluderer populationsøkolog William E. Rees i en ny undersøgelse, der er blevet offentliggjort i tidsskriftet World.

Rees, professor emeritus ved University of British Columbia i Canada, påpeger, at det er menneskets natur at formere sig hurtigt, sprede sig og udnytte alle lokale ressourcer. Takket være industrialisering og videnskabelige gennembrud er verdens befolkning nu så stor, at 'nærområdet' er hele planeten, skriver han ifølge ScienceAlert.

I stedet for lokale sammenbrud på grund af sult, sygdom eller klimaændringer kan vi forvente en global 'civilisationskollaps' i dette århundrede, mener den canadiske professor.

Dansk professor: For meget fokus på tal

Ifølge Flemming Konradsen, professor i global sundhed ved Københavns Universitet og leder for global sundhed i Novo Nordisk Fonden, bør vi ikke fokusere så meget på befolkningstal.

"Det er en forenkling at knytte problemerne med overforbrug og forurening udelukkende til, om vi er for mange eller ej," siger han til Forskning.no.

"Det er ikke kun antallet af mennesker, der afgør presset på jordens ressourcer. Det er lige så vigtigt at se på vores forbrugsmønstre, hvordan vi forvalter naturressourcer og producerer energi."

Konradsen er dog enig i menneskets udnyttelse af jordens ressourcer:

"Jeg er enig i den grundlæggende konklusion om, at vi overforbruger og misbruger. Vi misbruger naturressourcerne ekstremt," lyder det også fra ham.

Han savner dog et optimistisk perspektiv i den canadiske undersøgelse.

"Studiet anerkender ikke, at der er sket enorme teknologiske, politiske og medicinske fremskridt. Vi løste nogle af de største udfordringer for 50 og 100 år siden. Måske kan vi gøre det igen," siger han til slut.