Et russisk fragtskib brændte op i Jordens atmosfære, mens astronauter på ISS kiggede på

28/08/2024 16:46

|

Nicolai Busekist

Foto: NASA / Unsplash
Et russisk rumfartøj koblede fra Den Internationale Rumstation og brændte op i Jordens atmosfære timer senere som led i en rutinemæssig affaldsbortskaffelsesmission.

Mest læste i dag

Astronauter på Den Internationale Rumstation fik en unik udsigt til sjældne atmosfæriske 'fyrværkerier'.

Den 29. november sidste år forlod det russiske Progress MS-23-fragtrumfartøj ISS med affald, som ikke længere var nødvendigt om bord. Rumfartøjet transporterede 'gammelt udstyr og husholdningsaffald', fortalte Roscosmos-kosmonaut Oleg Kononenko til det russiske medie TASS.

Fire timer efter afkoblingen lokaliserede NASA-astronaut Jasmin Moghbeli fartøjet og fotograferede det, mens det brændte op i Jordens atmosfære, hvilket resulterede i fantastiske billeder fra ISS.

"Det skete hurtigere, end jeg troede, og var kun synligt i 2-3 minutter. Det mindede mig lidt om fyrværkeri - især da det brød fra hinanden," skrev Moghbeli på det sociale medie X.

"Tak til dem på Jorden, der hjalp mig med at finde det rette sted at kigge."

Størstedelen af rumfartøjet og dets indhold blev brændt op højt over Jorden, men noget af materialet landede i Stillehavet, rapporterede det russiske rumagentur Roscosmos.

Sådanne flammende re-entry'er er normal praksis for ikke-genanvendelige fragtfartøjer, der forlader ISS. To af de tre fartøjer, der bruges til fragtleveringer, den russiske Progress-kapsel og Northrop Grummans Cygnus-fartøj, bortskaffes rutinemæssigt i atmosfæren efter at have leveret deres forsyninger.

SpaceX's Dragon-kapsel, der er det tredje fartøj, kan dog vende tilbage til Jorden for sikker landing og genbrug. Det er især det, der har været med til at gøre SpaceX til det mest dominerende selskab i verden på dette punkt.

Elon Musk, der er manden bag SpaceX, har fra den spæde start haft et stort fokus på at skabe raketter, der kan genanvendes. Det har vist sig at være en god strategi, da det har sikret det amerikanske selskab mange store kontrakter med blandt andet NASA.