Formålet med at undersøge anvendelsen af ammoniak var at finde ud af, om vi kan erstatte brint fremstillet af fossile brændstoffer. Vi producerer stadig det letteste grundstof gennem reformering af naturgas, hvilket ikke er miljøvenligt og heller ikke billigt.
Ammoniak kunne vise sig at være en bedre brintholder i energiproduktion. Forskere fra National Institute of Science and Technology i Ulsan (Sydkorea) besluttede at undersøge dette. Resultaterne blev offentliggjort i Chemical Engineering Journal, skriver det polske medie Chip.
De brugte et kommercielt værktøj til at simulere processer. Deres mål var en teknisk-økonomisk analyse af importen af ammoniak til Sydkorea samt analyse af kulstofaftrykket på hvert trin. Energiproduktionen skulle foregå i fosforsyrebaserede brændselsceller (HP-PAFC) og forudgås af ammoniaknedbrydning.
Ammoniak som energikilde: I Sydkorea kan det give mening
Resultatet viste høj energieffektivitet i systemet på 46,7%. Forskerne formåede også at bestemme den maksimale pris for ammoniak, hvor den er konkurrencedygtig på elmarkedet. Prisen er præcis 421,3 dollars pr. ton NH3.
Forskerne modellerede fem forskellige scenarier for import af ammoniak fra de ti største producerende lande. Det viste sig, at importen er så emissionsrig, at den overstiger gennemsnittet for CO2-produktion i Sydkorea.
Kun hvis mindst 78% af den importerede ammoniak kommer fra klimaneutrale kilder, bliver systemet konkurrencedygtigt, nåede de frem til.
Hvad kan vi konkludere fra disse usædvanlige videnskabelige undersøgelser? Vi skal huske, at forfatterne undersøgte importen af ammoniak til Sydkorea, som på mange måder adskiller sig fra f.eks. Danmark. Desuden blev vedvarende energikilder (VE) slet ikke taget i betragtning i undersøgelsen. Kun brugen af ammoniak til produktion af elektricitet fra konventionelle kilder.
Det er bestemt værd at overveje ammoniaks rolle som en god brintholder. Det er et renere alternativ til blå brændstof, som stadig produceres meget usikkert for miljøet. Den koreanske undersøgelse viser også, at brug af hypotetiske modeller kan give værdifulde indsigter, før vi begynder at importere ammoniak. Måske vil lignende analyser en dag blive udført for danske forhold.