En NASA-enhed genererede nok ilt på Mars til, at en lille hund kunne trække vejret i 10 timer: Astronauter kan blive de næste

31/05/2024 17:42

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
En enhed på NASA's Perseverance Rover omdannede Mars' tynde luft til ilt. Projektet producerede nok ilt til, at en lille hund kunne trække vejret i 10 timer. Næste skridt er at udvide teknologien til at skabe ilt til mennesker og til raketbrændstof.

Mest læste i dag

NASA har fundet en måde at producere ilt fra luften på Mars, hvilket kan være et stort skridt mod at bygge bemandede baser på den røde planet. Det skriver Business Insider.

At skabe ilt fra Mars' luft er ingen let opgave. Mars' atmosfære består hovedsageligt af kuldioxid (95%) og nitrogen (3%). Den indeholder kun spor af ilt, hvilket gør det umuligt at trække vejret på Mars, for slet ikke at tale om at udforske den.

Her kommer den lille enhed, der kaldes Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE), ind i billedet. MOXIE blev leveret til Mars på NASA's Perseverance Rover i 2021 og har arbejdet hårdt lige siden.

I løbet af den tid har den skabt 122 gram ilt, hvilket er nok til at holde en lille hund i live i 10 timer, skrev NASA i en erklæring. Det kan lyde som meget tid og indsats for en lille mængde ilt, men MOXIE er kun et pilotprojekt.

Nu hvor forskerne ved, at teknologien virker, kan de begynde at skalere den op. Forhåbentlig betyder det, at de en dag kan producere nok ilt til mennesker og raketbrændstof, lød det fra NASA.

"Ved at bevise denne teknologi under virkelige forhold er vi kommet et skridt nærmere en fremtid, hvor astronauter 'lever af landet' på den røde planet," sagde Trudy Kortes, direktør for teknologidemonstrationer ved NASA's Space Technology Mission Directorate.

MOXIE præsterede dobbelt så godt som forventet

Den lille enhed var endnu mere succesfuld, end forskerne havde håbet. De pressede i juni sidste år MOXIE's grænser. På maksimalt produktionsniveau genererede den 12 gram ilt i timen - dobbelt så meget som forventet - med 98% renhed eller bedre, ifølge NASA.

Det var et risikabelt eksperiment, der kunne have skadet MOXIE, men som i sidste ende beviste teknologiens imponerende kapacitet.

"Vi tog en chance. Det var 'hold vejret og se, hvad der sker'," sagde Michael Hecht, MOXIE's hovedefterforsker, til Space.com i juni. 

Sådan laver MOXIE ilt på Mars

MOXIE fungerer ved at adskille et enkelt iltatom fra hver kuldioxidmolekyle i Mars' tynde atmosfære.

Forskere kan bruge MOXIE-pilotprojektet til at informere den næste fase af teknologien: at bygge et større, mere udviklet system, der inkluderer en iltgenerator samt en metode til opbevare den producerede ilt, sagde NASA.

"Udvikling af teknologier, der lader os bruge ressourcer på månen og Mars, er kritisk for at bygge en langsigtet tilstedeværelse på månen, skabe en robust økonomi og støtte en indledende menneskelig udforskning af Mars," sagde Pam Melroy, viceadministrator ved NASA, i pressemeddelelsen.