En lillebitte prik: Sådan ser vores planet ud på seks milliarder kilometers afstand

14/08/2024 18:29

|

Nicolai Busekist

Foto: NASA / Unsplash
Den 14. februar 1990 tog rumsonden Voyager 1 et ikonisk billede af Jorden, hvor den ses som en lillebitte prik.

Mest læste i dag

Voyager 1 blev opsendt den 5. september 1977 og nåede frem til Jupiter halvandet år senere. I 1980 fløj rumfartøjet forbi Saturn. Ti år senere tog Voyager 1 de første billeder uden for solsystemet, herunder et 'familieportræt' med Jorden som en del af det.

Eller rettere sagt, så er Jorden kun en lille prik, der ikke er større end en enkelt pixel på billedet. Havene og kontinenterne kan derfor ikke genkendes. Vi er smeltet sammen til en 'Pale Blue Dot', som billedet meget passende kaldes.

Billedet er verdensberømt, fordi det viser, hvor ubetydelig Jorden er, samtidig med at universet er enormt. En afstand på seks milliarder kilometer virker lang, men i vores galakse - og især i universet - er det ingenting.

I 1994 udgav Carl Sagan bogen 'Pale Blue Dot', hvor han skriver om det omtalte billede, som du kan se her.

"Se endnu en gang på den prik. Det er her. Det er hjem. Det er os. Der har alle, du elsker, alle, du kender, alle, du nogensinde har hørt om, hvert menneske, der nogensinde har eksisteret, levet deres liv," skriver han.

"For mig understreger det vores ansvar for at være venligere mod hinanden og for at bevare og værne om den lysende blå prik. Det er det eneste hjem, vi nogensinde har kendt."

Efter at have taget disse billeder blev kameraet på Voyager 1 endeligt slukket. I 2012 blev rumfartøjet det første, der nåede interstellart rum. Dermed er Voyager 1 det første menneskeskabte objekt uden for solsystemet.

Voyager 1 rejser med en hastighed på 61.198 kilometer i timen, hvilket er cirka en tyvendedel af lysets hastighed. Om 20.000 år vil Voyager 1 være omkring et lysår væk fra os. Rumfartøjet bevæger sig med høj hastighed mod stjernebilledet Slangebæreren.

Om cirka en halv million år vil stjernerne GJ 678 og GJ 686 blive besøgt på omkring tredive lysår fra jorden.

Nu tænker du måske: Hvornår kommer det næste 'Pale Blue Dot'-billede? Som nævnt virker Voyager 1's kamera ikke længere, så vi må vente på den næste rumsonde, der kigger tilbage mod Jorden. Måske New Horizons? Kameraet er i hvert fald kraftigt nok.