Denne sovepille reducerer mængden af proteiner forbundet med Alzheimers i hjernen

03/03/2024 21:00

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
En bestemt type sovepille er i stand til at reducere mængden af proteiner forbundet med Alzheimers i hjernen.

Mest læste i dag

Ophobning af amyloid beta-proteinet betragtes som en afgørende faktor for Alzheimers sygdom. I en undersøgelse har en gruppe forskere fundet ud af, at der er en særlig fordel forbundet med en bestemt type sovepille: at den kan mindske niveauerne af toksiske proteiner i centralnervesystemet.

Søvnkvalitet og Alzheimers sygdom er forbundet gennem en ond cirkel: den neurodegenerative sygdom fører til ændringer i hjernen, som forstyrrer søvnen, og dårlig søvn accelererer skadelige ændringer i hjernen.

For at forhindre kognitivt forfald ønskede forskere fra Washington University i St. Louis at undersøge, om medicin mod søvnløshed kunne bryde denne cirkel.

De endte derfor med at udføre en mindre undersøgelse, der senere er blevet offentliggjort i Annals of Neurology. Denne undersøgelse bød på 38 deltagere i middelalderen (45 til 65 år), som ikke havde kognitive forstyrrelser.

Til deres undersøgelse, der dækkede over to nætter anvendte forskerne suvorexant, som er en sovepille, der er godkendt af Food and Drug Administration (FDA) som medicin mod søvnløshed.

Deltagerne modtog enten en lav dosis (10 mg) af lægemidlet, en høj dosis (20 mg) eller et placebo, inden de gik i seng. Alle deltagere overnattede i en klinisk forskningsenhed ved Washington University.

Effekten af suvorexant på toksiske proteiner

I Alzheimers sygdom ophober amyloid beta-protein sig i hjernen, og tau-proteinet kan danne toksiske sammenfiltringer for neuroner.

Forskerne fandt ud af, at suvorexant administreret i høj dosis havde nedsat amyloid-niveauerne i centralnervesystemet med 10 til 20% sammenlignet med personer, der modtog placebo. Det skriver Futura Sciences.

Derudover faldt niveauerne af tau-proteinet med 10 til 15% sammenlignet med personer, der modtog placebo.