Den første omtale af Atlantis blev lavet af den gamle græske filosof Platon for omkring 2.500 år siden. Han beskrev det som et maritimt imperium, der styrede de vestlige dele af den kendte verden.
Filosoffen skrev ikke om Atlantis, fordi han havde set det eller hørt en historie. Han opfandt Atlantis udelukkende som en fantasifuld entitet for at sende en besked.
Dette har dog ikke afholdt utallige mennesker fra at forsøge at 'læse' bag Platons ord og finde det rigtige Atlantis. Flere byer rundt om i verden er blevet udpeget som mulige kandidater til den mytiske by.
Byen, der har tiltrukket sig meget opmærksomhed som det mulige Atlantis, er den gamle by Thonis-Herakleion. Den gamle egyptiske havn, som til sidst blev fundet under Middelhavets vandmasser. Det skriver Enikos.
Arkæologer har fundet utallige interessante relikvier og genstande, der understøtter teorien om, at det kunne være den mytiske by. Den ligger tæt på Nilen og var et vigtigt handelsknudepunkt, før Alexandria blev grundlagt af grækerne i 331 f.Kr.
Byens historie er legendarisk og gamle forfattere nævner dens grundlæggelse allerede i det 12. århundrede f.Kr. I dagene for Egyptens faraoers nedgang var byen af yderste vigtighed for det egyptiske imperium. Byens fald var dog uundgåeligt.
Med tiden blev byen svækket af en kombination af jordskælv, tsunamier og stigende havniveau. På et tidspunkt, omkring 100 f.Kr., sandsynligvis efter en voldsom oversvømmelse, blev byens jord bogstaveligt talt til væske.
Jordskælv er kendt for at forårsage sådanne naturlige fænomener, og jordskælv og tidevandsbølger blev nævnt af gamle historikere på tidspunktet for Thonis-Herakleions undergang.
Jorden omkring det sydøstlige Middelhavsområde - langs Egyptens kystlinje - er kendt for at være tilbøjelig til likvefaktion. Så de hårde lerbygninger i Thonis-Herakleion kollapsede fuldstændigt ned i vandet.
Mange af byens indbyggere formåede at flygte og slå sig ned andre steder. Få blev tilbage i romertiden og i begyndelsen af det arabiske herredømme. Ved slutningen af det 8. århundrede e.Kr. var alt, der var tilbage af byen, helt sunket ned i havet.
Thonis-Herakleion forblev under Middelhavets bølger i 1.200 år. Sand og andet affald havde fuldstændig dækket de arkæologiske fund fra byen, som synes at være bemærkelsesværdigt velbevaret.
I begyndelsen af 2000'erne opdagede arkæologer byen under en udforskning. Siden da er der fundet mange artefakter på stedet, herunder store statuer, sarkofager, tempelruiner, fragmenter af keramik, smykker og mønter.
I 2021 blev der gjort en helt anden og mere mærkelig opdagelse, da dykkere fandt gamle kurve fyldt med frugt. Holdet fra det Europæiske Institut for Undervandsarkæologi (IEASM), ledet af den franske maritime arkæolog Franck Goddio, havde studeret området i mange år, men forventede aldrig at finde 2.400 år gamle frugter.
De fandt også mange stykker brændt metal, som de mente indikerede, at der blev udført en slags rituelle praksis i Thonis-Herakleion.
"Der må have været spektakulære ceremonier der. Stedet må have været forseglet i hundredvis af år, da vi ikke har fundet nogen genstande, der daterer sig senere end begyndelsen af det fjerde århundrede f.Kr., selvom byen levede i flere hundrede år efter det," sagde Goddio i en erklæring udstedt af IEASM på det tidspunkt.
Der blev også fundet importerede luksuriøse græske keramik samt resterne af en stor gravhøj, en græsk begravelsesplads.