Arkæologer opdager stor romersk mur 6 meter under jorden

12/11/2024 08:52

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Under udvidelsen af et fængselsmuseum stødte arkæologer pludselig på noget meget ældre dybt nede i jorden.

Mest læste i dag

Da Fængselsmuseet i den franske by Autun skulle udvides, gjorde arkæologer en overraskende opdagelse: De fandt rester, som var over 1.500 år ældre end det 1800-tals fængsel.

I bygningen ved siden af museet – ruinerne af det middelalderlige herberg Hôtel Lacomme – stødte de på en bymur fra senantikken, der havde ligget skjult under jorden i århundreder.

For at frilægge muren var der behov for omfattende udgravningsarbejde. Arkæologerne måtte arbejde i ruinerne af det fredede Hôtel Lacomme, hvilket krævede et tæt samarbejde med bygningsingeniører og geotekniske eksperter, fortæller de i en pressemeddelelse ifølge Historianet.

Da udgravningen var afsluttet, havde eksperterne nået seks meters dybde under det nuværende terræn og blotlagt en romersk mur, som var mere end fire meter høj og tre meter tyk. Muren, der hvilede på massive stenblokke, var konstrueret til at modstå kraftige angreb.

Byen Autun blev grundlagt under den romerske kejser Augustus og fik navnet Augustodunum til hans ære. Den var hovedsæde for den keltiske aeduiske stamme, som samarbejdede med romerne.

Fra slutningen af det 3. århundrede blev Augustodunum dog svækket af krig og epidemier og reduceret i størrelse. Derfor blev en ny bymur bygget omkring en mindre og lettere forsvarlig kerne, castrum.

Det er denne castrum-mur, arkæologerne nu har fundet. Muren var så robust, at den blev brugt helt frem til middelalderen, hvor man også tilføjede forsvarstårne.

I det 12. århundrede voksede byen, og behovet for en ny bymur opstod. Det gamle castrum mistede dermed sin funktion, og mange af stenene blev genbrugt til fundamenter i nye bygninger.

Ikke hele muren blev dog fjernet. Arkæologiske fund antyder, at den også blev brugt som kældermur, hvilket Hôtel Lacomme senere blev bygget ovenpå.