Et 240 millioner år gammelt fossil af en amfibie blev fundet i en støttemur i 1990'erne. Dette betydelige fund er blevet formelt navngivet og beskrevet af forskere ved University of New South Wales (UNSW Sydney) og det australske museum.
Fossilet blev oprindeligt opdaget af en pensioneret kyllingefarmer i sten fra et lokalt stenbrud. Disse sten var tiltænkt at blive brugt til at opføre en væg i haven, og fossilet blev efterfølgende doneret til det australske museum i Sydney.
Beskrivelse af Arenaerpeton supinatus
Palæontolog Lachlan Hart, som har flere roller ved UNSW Science og det australske museum, siger, at fossilet - navngivet Arenaerpeton supinatus - viser næsten hele skelettet. Bemærkelsesværdigt nok viser det også konturerne af dets hud.
"Dette fossil er et unikt eksempel på en gruppe af uddøde dyr kendt som temnospondyler, som levede før og under dinosaurernes tid," sagde Hart, ph.d.-studerende ved School of Biological, Earth and Environmental Sciences (BEES) ved UNSW, ifølge SciTechDaily.
"Vi finder sjældent skeletter, hvor hovedet og kroppen stadig er forbundet, og bevarelse af blødt væv er endnu sjældnere."
Habitat og udseende
Arenaerpeton levede i ferskvand i det, der nu er kendt som Sydney-bækkenet i triasperioden, for 240 millioner år siden. Hart siger, at den sandsynligvis jagede andre fisk som Cleithrolepis, men ud over det er der ikke meget bevis, der fortæller os om de andre dyr, som Arenaerpeton delte land og vande med.
"Overfladisk ligner Arenaerpeton meget den moderne kinesiske kæmpesalamander - især i formen af dens hoved," siger hr. Hart.
"Men ud fra størrelsen på ribbenene og konturen af det bløde væv på fossilet, kan vi se, at den var betydeligt kraftigere bygget end dens nulevende efterkommere. Den havde også nogle ret barske tænder, herunder et par hugtandslignende hjørnetænder."
Betydningen af opdagelsen
Hart siger, at det spændende ved opdagelsen er, at Arenaerpeton er stor. Den er anslået til at være omkring 1,2 meter fra hoved til hale. De fleste andre nært beslægtede dyr, der levede på samme tid, var små.
"De sidste af temnospondylerne var i Australien 120 millioner år efter Arenaerpeton, og nogle voksede sig til massive størrelser. Fossilregistrering af temnospondyler spænder over to masseuddødelser, så måske hjalp denne udvikling til øget størrelse dem med at overleve længere," lyder det.
Dr. Matthew McCurry, lektor ved UNSW's School of BEES og kurator for palæontologi ved det australske museum, siger, at fossilet er et betydeligt fund.
"Dette er et af de vigtigste fossiler fundet i New South Wales de sidste 30 år, så det er spændende at formelt beskrive det. Det repræsenterer en væsentlig del af Australiens historie," siger Dr. McCurry, som også er medforfatter på studiet, der blev offentliggjort i Journal of Vertebrate Paleontology.