100-årig teori om Stonehenge er blevet afvist: Mysteriet om den berømte megalit er endelig løst

19/06/2024 14:19

|

Nicolai Busekist

Foto: Sung Shin / Unsplash
Stonehenge har i årevis fascineret forskere. De undrer sig stadig over, hvordan bygherrerne for over 5.000 år siden transporterede og arrangerede de enorme sten.

Mest læste i dag

Formålet med denne imponerende konstruktion har også været en uløst gåde. Ny forskning afslører nu en del af mysteriet om Europas mest berømte megalit. Det har også betydet, at en af de mest gængse teorier er blevet afvist.

Stonehenge kender næsten alle. Den mest berømte megalitiske struktur i verden ligger nær byen Salisbury i Storbritannien. Første etape af denne stencirkel dateres til neolitikum (ca. 2.950-2.900 f.Kr.). Forskere har længe undret sig over, hvordan de transporterede og opstillede de store sten.

Mysteriet om Alterstenen

I centrum af Stonehenge findes sten 80, der også er kendt som 'Alterstenen'. Hidtil har man ment, at denne og andre sten kom fra Old Red Sandstone-formationen i det vestlige Wales, ca. 240 km væk. Denne teori har domineret i over 100 år, men det har vist sig, at den kan være forkert.

Forskere fra Aberystwyth Universitets Institut for Geografi og Jordvidenskab offentliggjorde en artikel i Journal of Archaeological Science. De nyeste undersøgelser viste, at den 100-årige teori ikke holder stik. 'Alterstenen' stammer nemlig ikke fra det sted. Undersøgelserne viste, at den centrale sten kom fra et andet sted.

"Sten 80, eller alterstenen, er den største af de såkaldte bluestones i Stonehenge. Det er for det meste magmatiske sten, der danner den indre cirkel af strukturen. Den forkerte litologi af alterstenen, en sandsten af kontinentalt oprindelse, førte til tidligere forslag om, at den stammer fra en walisisk formation nær stedet, hvor de fleste bluestones kommer fra, ca. 225 km vest for Stonehenge," stod der i artiklen.

Forskere udførte undersøgelser baseret på nye prøver fra Old Red Sandstone-formationen ved hjælp af teknikker som røntgenfluorescens og Raman-spektroskopi, skriver National Geograhic.

"En af de primære egenskaber ved alterstenen er dens usædvanligt høje bariumindhold (alle undtagen en af de 106 analyser viste Ba>1025 ppm). Af de 58 analyserede prøver fra det engelsk-walisiske bassin viste kun fire resultater, hvor Ba oversteg 1000 ppm," sagde forskerne fra Aberystwyth Universitet.

Ifølge forskerne stammer alterstenen sandsynligvis ikke fra formationen i det vestlige Wales. Dette understøttes ikke af den petrografiske analyse. De indrømmede dog, at de ikke kan fastslå stenens oprindelse. Dette betyder, at en gåde er løst, men en ny er opstået.

"Der er ingen tvivl om, at det at betragte alterstenen som en bluestone har påvirket tanken om, at dens kilde ligger i Wales. Derfor foreslår vi, at alterstenen ikke længere kaldes bluestone, og bryder forbindelsen til de andre 'eksotiske' sten," sagde forskerne.

Forfatterne erkendte, at den centrale sten i Stonehenge ikke engang stammer fra samme sted som sarsen-stenene, der danner den ydre cirkel. Disse sten blev udvundet lokalt og stammer fra et sted kun 40 km væk.

Det er meget muligt, at alterstenen virkelig var en unik genstand i den megalitiske struktur, og at Stonehenges skabere transporterede den fra et sted, som ingen hidtil har overvejet.

En ting er dog sikkert: Opdagelsen betyder nye søgninger efter stedet, hvor de gamle bygherrer hentede stenene til den berømte megalit.