Virksomheden bag datingappen Grindr besluttede at tvinge sine medarbejdere tilbage til kontoret, men reaktionen var ikke positiv. Næsten halvdelen af deres medarbejdere sagde op, skrev CNN i august sidste år, hvor den store beslutning blev taget af ledelsen.
I august 2023 meddelte Grindr, at medarbejderne skulle stoppe med at arbejde hjemmefra på fuldtid og vende tilbage til kontoret. Medarbejderne skulle møde op to gange om ugen på nærmeste kontor eller sige op. De fik to uger til at træffe beslutningen om ændringen.
Ud af 187 medarbejdere sagde 80 op ved udgangen af august. Det var derfor tydeligt at se, at mange af deres ansatte havde vænnet sig til at arbejde hjemmefra i en sådan grad, at de ikke var klar til at give slip på det - heller ikke selvom det krævede, at de sagde op.
Var ændringen i arbejdsmønstret en hævn?
Grindrs kontorer findes for eksempel i New York, Chicago og San Francisco. Mange medarbejdere var ansat til at arbejde hjemmefra, og ændringen ville have krævet en flytning, hvis de skulle blive hos den amerikanske virksomhed.
Grindrs politik er blevet anset som hævn, da medarbejderne havde udtrykt et ønske om at danne en fagforening kun uger før den nye arbejdsinstruks. Grindr har benægtet rygterne om, at det skulle være et forsøg på at få en form for hævn.
Andre store virksomheder har også gjort det klart, at de har ønsket at få deres ansatte tilbage på kontoret, skrev Business Insider i september sidste år.
For eksempel har Meta, som ejer Facebook og Instagram, meddelt, at de ønsker at bringe arbejdet tilbage til kontorerne. Ifølge virksomheden skal medarbejderne fremover møde op mindst tre gange om ugen, medmindre der er indgået en aftale om at arbejde hjemmefra på fuldtid.
Ifølge Meta vil medarbejdernes tilstedeværelse blive overvåget, og man risikerer at miste sit job, hvis man befinder sig på kontoret i de dage, der er krævet af én.