To virksomheder, én vinder: Sådan bestemte et spil sten, saks, papir en 130 millioner kroners aftale

11/05/2025 13:53

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det er måske det vigtigste spil sten, saks, papir til dato.

Andre læser også

Sten slår saks. Saks slår papir. Og papir slår sten.

Sådan lyder reglerne i det velkendte spil, der spilles over tre kast i tre runder. Et spil, der gennem tiderne har afgjort både rengøringsopgaver, ægteskaber og alvorlige stridigheder. I 2005 blev det dog også afgørende for fordelingen af en kunstsamling til en værdi af omkring 20 millioner dollars.

Dette usædvanlige valg fandt sted, da en virksomhed skulle vælge mellem to af verdens største auktionshuse, Christie's og Sotheby's, skriver CNN.

Takashi Hashiyama, direktør for Maspro Denkoh, stod overfor beslutningen om, hvem der skulle få retten til at sælge hans kunstsamling, der blandt andet indeholdt værker af Paul Cézanne, Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Paul Gauguin og Pierre-Auguste Renoir. For at sikre en fair beslutning valgte Hashiyama at overlade det hele til tilfældighederne.

"Det kan virke underligt for andre, men jeg mener, det er den bedste måde at vælge mellem to ligeværdige muligheder," sagde Hashiyama senere til Wall Street Journal.

De to auktionshuse reagerede meget forskelligt på udfordringen. Christie's direktør i Japan, Kanae Ishibashi, tog konkurrencen meget seriøst og konsulterede de 11-årige tvillinger Alice og Flora Maclean, døtre af en chef hos Christie's, som foreslog at starte med "saks". Ishibashi bar desuden heldsamuletter og dryssede salt omkring sig for at bringe held.

Hos Sotheby's var tilgangen langt mere afslappet.

"Vi tænkte ikke så meget over det," fortalte Blake Koh, tidligere specialist hos Sotheby's, til New York Times.

"Vi mente, det ville være helt tilfældigt."

På dagen for afgørelsen mødtes repræsentanterne i et bestyrelseslokale i Tokyo. I stedet for at spille den traditionelle version, skrev de hver især deres valg på en seddel.

Ishibashi fulgte rådene og valgte saks, mens Sotheby's repræsentant satsede på papir. Dermed vandt Christie's retten til at auktionere den dyrebare samling – og det viste sig at være en god beslutning.

Cézannes værk Les grands arbres au Jas de Bouffan blev solgt for imponerende 11,8 millioner dollars, hvilket gjorde det til det tredjestørste salg på auktionen i New York. Værker af Picasso og Van Gogh overgik også forventningerne, med henholdsvis 1,7 millioner og 2,7 millioner dollars.

Jonathan Rendell, næstformand hos Christie's og en af de centrale personer bag auktionen, tilskriver senere sin karrierefremgang det heldige udfald af denne usædvanlige konkurrence.