Studie om tarmkræft viser overraskende resultater: Alle blev kræftfri

21/09/2024 09:16

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
De har været i stand til at levere overvældende resultater.

Mest læste i dag

Tyktarmskræft, også kendt som kræft i tyktarmen, coloncancer eller cancer coli, opstår fra slimhindecellerne i tyktarmen. Traditionelt har kemoterapi været den mest anvendte behandlingsmetode, da den har givet de bedste resultater. Men nu viser en ny undersøgelse, at der måske er en endnu bedre behandlingsmulighed.

Forskning foretaget af en gruppe britiske forskere indikerer, at patienter med en bestemt genetisk profil kan være kræftfri efter en operation, hvilket kan være en betydningsfuld udvikling inden for medicinen.

Ifølge cancer.dk blev der mellem 2017 og 2021 årligt diagnosticeret tyktarmskræft hos gennemsnitligt 1.647 kvinder og 1.669 mænd. Ved udgangen af 2021 levede 14.414 kvinder og 13.453 mænd med sygdommen.

En ny behandlingsmetode, immunterapi, giver nu håb. Immunterapi anvender kroppens eget immunforsvar til at bekæmpe kræftceller ved at styrke immunforsvarets evne til at genkende og angribe kræftceller, samtidig med at den svækker kræftcellernes forsvar.

Undersøgelsen blev gennemført i samarbejde med flere britiske hospitaler, herunder University College London Hospitals, Christie's Hospital i Manchester, St James's Hospital i Leeds, samt universitetshospitalerne i Southampton og Glasgow.

Forskerne arbejdede med 32 patienter med tarmkræft i stadie to eller tre fra fem britiske hospitaler, hvoraf 10-15 procent havde en særlig genetisk profil.

Resultaterne var bemærkelsesværdige: 59 procent af patienterne viste ingen tegn på kræft efter behandling med immunterapi, mens de resterende 41 procent havde fjernet kræften gennem operation.

Alle patienter i forsøget var kræftfri efter behandlingen og forblev kræftfri i flere måneder. Desuden var der ikke behov for postoperativ kemoterapi, hvilket kan medføre bivirkninger og være en mental belastning for patienten.