At svæve over skinnerne er allerede en realitet. Magnetsvæveteknologi gør det muligt for tog at svæve nogle centimeter over skinnerne. Hastighedsrekorden for et sådant tog er 603 km/t, der blev sat af det japanske Shinkansen L0 under testkørsler.
I Kina kører et sådant tog fra centrum til lufthavnen i Shanghai. Toget kører flere gange om dagen med 430 km/t og normalt med 300 km/t for at spare energi. Med den højere hastighed ville strækningen fra Zürich til Paris tage en time og 36 minutter. Til sammenligning tager det i dag lidt over fire timer.
Konventionelle tog med kontakt til jorden kører med en tophastighed på 330 km/t gennem Europa. Under testkørsler når TGVøen dog op på 574,8 km/t. Det skriver mediet SRF.
Professor Thomas Sauter-Servaes fra ZHAW School of Engineering forklarer den lavere daglige tophastighed med økonomiske og infrastrukturelle forhold som kurvede strækninger, risiko for ledningsbrud og materialeslitage. For at muliggøre hurtigere togkørsel på kurvede strækninger kræves en anden teknologi.
Nevomos nye magnetsvævetog
Det polske firma Nevomo udvikler magnetsvævetog. Fordelen ved deres opfindelse er, at det eksisterende jernbanenet kan genbruges. Både eksisterende og nye tog kan køre eller svæve på de samme skinner, hvilket sparer omkostninger. Dog koster ombygningen cirka fem millioner euro per kilometer.
Nevomos langsigtede mål er Hyperloop-toget. Det bruger også elektriske magnetfelter til fremdrift, men svæver ikke over skinnerne. I stedet flyver det gennem et vakuumrør. Uden luftmodstand kan det nå op på 1.200 km/t, hvilket næsten er det samme som lydens hastighed.
Udover hastighed er svævende og flyvende tog mere støjsvage og medfører mindre slitage. Ved hastigheder over 150 km/t bruger de mindre energi end konventionelle tog. Dog medfører højere hastighed mere energiforbrug. Hyperloop-tog kræver desuden et nyt rørsystem.
Professor Thomas Sauter-Servaes ser fly med bæredygtigt brændstof som den mest bæredygtige løsning for hurtige interkontinentale forbindelser. Fordelen er, at 'vi ikke behøver at trække kontinenterne med et tusindvis af kilometer langt betonrørsystem'.