Regeringen træder til: Sænker afgiften på benzin og diesel

07/09/2023 12:52

|

Nicolai Haugsted

Foto: Shutterstock
Nu kommer det til at gøre mindre ondt på pengepungen.

Mest læste i dag

Da krigen mellem Ukraine og Rusland brød ud, medførte det højere brændstofpriser, hvilket fik danskerne til i større grad at tage cyklen eller lette foden fra speederen.

Siden da er priserne på brændstof dalet igen, men ikke længe siden var der noget, der pegede på, at priserne ville tage et nøk op igen.

Midt i august måned advarede Jyske Bank nemlig danskerne om, at de fremover skal finde endnu flere penge frem, når de drejer ind på en tankstation.

Mens danskerne ikke ligefrem jubler over denne melding, så forholder det sig anderledes hos vores svenske naboer.

Regeringen sænker afgiften på benzin og diesel

Fra starten af 2024 vil den svenske regering nemlig sænke afgiften på benzin med 1,64 (1,03 dkk, red.) svenske kroner per liter.

Den positive melding kommer fra energi- og erhvervsminister Ebba Busch fra Kristdemokraterna på et pressemøde, der blev afholdt onsdag.

Det skriver SE og HØR ifølge SVT.

“Vi ved, at mange familier har det hårdt for tiden. Inflationen slår benhårdt og bredt over hele landet”, udtaler  ministeren.

Til diesel-brugerne er justeringen ikke helt så stor, da afgiften ‘kun’ sænkes med 43 svenske øre (27 danske øre, red.) per liter, hvilket betyder, at den nu ligger på EU's minimumsniveau.

Forskel på benzin og diesel

Grunden til forskellen på benzin og diesel skyldes reduktionspligt, der er en svensk lov, som stiller virksomheder, der sælger benzin og diesel, til regnskab i henhold til at begrænse udledningen af drivhusgasser.

Benzin og diesel adskiller sig på grund af den svenske reduktionspligt, der pålægger brændstofselskaber at begrænse drivhusgasudledningen. 

Fra det kommende årsskifte forventer regeringen imidlertid at nedsætte denne reduktionspligt, og dette tiltag forventes især at påvirke dieselpriserne.

“Vi synes, at det er ret og rimeligt - eftersom de fleste personbiler er benzinbiler - at vi har ekstra fokus på benzinafgiften, siger Oscar Sjöstedt, der er finanspolitisk ordfører hos Sverigedemokraterna”, ifølge SVT.