Putin spion fanget efter skræmmende afsløring om samarbejde i Europa

03/02/2024 05:19

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
En af Putins spioner er blevet anholdt i for spionage, mens han arbejde rundt i Europa som professor.

Mest læste i dag

En professor med russiske rødder, der har forbindelser til Uppsala Universitet, er blevet pågrebet af det estiske efterretningsvæsen.

Denne person er anklaget for at have været spion for Rusland, rapporterer den svenske avis Expressen.

- Dette er forfærdeligt. Jeg er dybt rystet, udtaler Stefan Hedlund, der er seniorprofessor i studier af Østeuropa ved Uppsala Universitet.

Vyacheslav Morozov, en 51-årig mand med russisk statsborgerskab, befinder sig nu i en politiarrest i Estland, anklaget for at have fungeret som russisk spion over flere år indenfor Vladimir Putins spionnetværk.

Ifølge det estiske sikkerhedspoliti, Kapo, har Vyacheslav Morozov haft møder med sine kontakter på rejser i Rusland, hvor han modtog betaling for sin påståede spionageaktivitet.

Det er endnu uklart, hvilken type information den russiske akademiker er mistænkt for at have stjålet. Kapo er i færd med at undersøge, om han muligvis har kortlagt sine forskerkolleger, ikke kun i Estland men også i andre lande, heriblandt Sverige, og mere præcist i Uppsala.

Vyacheslav Morozov, som var ansat ved Tartu Universitet, havde et bredt samarbejde med Uppsala Universitet, især gennem kontakter til IRES, Instituttet for Russiske og Eurasiske Studier i Uppsala. Han har flere gange besøgt Uppsala og deltaget i forskellige projekter sammen med IRES-medarbejdere, selvom han ikke var tilknyttet som gæsteforsker.

Anholdelsen af Vyacheslav Morozov har sendt chokbølger gennem akademiske kredse i Uppsala og ved andre europæiske universiteter, han har samarbejdet med.

- Han har været involveret i flere af de projekter, vi har haft gennem vores samarbejde mellem Uppsala og Tartu, fortæller Claes Levinsson, leder af IRES i Uppsala.

Vyacheslav Morozov, der oprindeligt kommer fra universitetet i Sankt Petersborg, begyndte at arbejde i Tartu i 2010. Han var professor i EU-Ruslands-studier fra 2016 til 2023 og i international politisk teori fra 1. januar 2023, indtil han blev anholdt tidligt på året.