Pia blev forfærdet over synet af sin farfars sengelagen: skyndte sig at tilkalde personalet

15/07/2023 18:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Privat
Svenske Pia Koivumäki er frustreret på sin demente bedstefars vegne, efter at hun har opdaget, at hans lever under decideret uhumske forhold.

Mest læste i dag

Da Pia Koivumäki fra Sverige besøgte sin 85-årige demente bedstefar i hans lejlighed i lørdags, blev hun forfærdet over tilstanden af hans seng. Dette er rapporteret af den svenske avis Expressen.

"Det virkede som om, at lagnerne ikke havde været skiftet i lang tid. Da jeg spurgte personalet, hvornår sengetøjet sidst var blevet skiftet, kunne de ikke give mig et svar," fortæller den frustrerede barnebarn til avisen.

Pia Koivumäkis bedstefar bor alene i Haninge, en by i nærheden af Stockholm, men han modtager hjemmehjælp fem gange om dagen til madlavning og rengøring, da han ikke er i stand til at klare sig selv.

Derudover bliver han besøgt af en sygeplejerske tre gange om dagen, som giver ham den nødvendige medicin. Af denne grund var Pia Koivumäki chokeret over at se de dårlige forhold, hendes bedstefar lever under.

"Da jeg kom hjem til ham i lørdags, blev jeg chokeret. Toilettet var beskidt, hans tøj var gennemblødt i vaskemaskinen, og han havde ikke fået noget at spise," fortæller hun til Expressen.

"Men det, der gjorde mig mest vred, var, da jeg kiggede på sengen og så dens tilstand. Lagnerne var fulde af gule pletter, sandsynligvis fra sved. Da jeg spurgte personalet, hvornår de sidst havde givet ham et bad, vidste de det ikke," siger Pia Koivumäki.

Foto: Privat

Ewa Kardell, den ansvarlige for ældreplejen i kommunen, har ingen kommentarer til den specifikke sag, men hun siger, at den er blevet undersøgt og bliver taget alvorligt.

Hun beklager over for Expressen, at sengen så sådan ud, når bedstefaderen 85-årige barnebarn var på besøg, men hun mener, at der må være en forklaring.

Ewa Kardell påpeger samtidig, at det er en særlig stor udfordring at tage sig af demente, da man ikke kan tvinge dem til at gøre noget, de ikke ønsker.

"På trods af hans demens betyder det ikke, at han skal behandles dårligt," siger Pia Koivumäki som reaktion på kommunens udtalelse.