Nordkorea har nu officielt bekræftet, at landet har sendt soldater til frontlinjen i Ukraine for at støtte Rusland i den igangværende krig. Udmeldingen kom søndag aften via det statslige nyhedsbureau KCNA og blev formidlet af landets regeringsparti.
Allerede tidligere har efterretningstjenester i både Sydkorea og Ukraine fremlagt dokumentation, der pegede på, at nordkoreanske tropper var på vej til krigsområdet. Disse vurderinger blev også bakket op af den tidligere amerikanske administration.
Lørdag kom den første officielle bekræftelse fra russisk side: Nordkoreanske enheder har været aktive sammen med russiske styrker i Kursk-regionen. Nu bekræfter Nordkorea altså også selv deres involvering.
Ifølge nordkoreanske myndigheder blev beslutningen truffet af Kim Jong-un allerede sidste år. Det skete som led i den strategiske partnerskabsaftale, han indgik med Ruslands præsident Vladimir Putin i juni 2024.
KCNA rapporterer, at de udsendte soldater kæmper med stor loyalitet og engagement, som om det var deres eget land, de forsvarede. Kim Jong-un omtaler dem som helte, der kæmper for retfærdighed og bringer ære til nationen.
Skarp kritik fra Vesten
Udmeldingen har vakt stærke reaktioner i Vesten. Det amerikanske udenrigsministerium har krævet, at Nordkorea øjeblikkeligt indstiller udsendelsen af soldater til Rusland. USA mener, at det udgør en direkte overtrædelse af FN’s Sikkerhedsråds resolutioner, der forbyder militært samarbejde mellem Nordkorea og andre lande.
Ifølge ukrainske embedsmænd har Nordkorea indtil videre sendt omkring 14.000 soldater til krigen – heraf cirka 3.000 som forstærkning. Derudover har landet leveret både artilleriammunition og ballistiske missiler, hvilket også er blevet bekræftet af sydkoreanske myndigheder.
Selvom det endnu er usikkert, hvilken konkret effekt de nordkoreanske styrker har haft på krigens udvikling, markerer bekræftelsen et tydeligt skifte: Rusland får nu aktiv militær støtte fra en af sine mest loyale allierede. Det signalerer samtidig, at Kim Jong-un er villig til at involvere sig langt ud over blot diplomatiske erklæringer.
Krigen i Ukraine har dermed taget en ny og bekymrende drejning, hvor gamle alliancer genopstår i en moderne og potentielt mere destabiliserende form.