Mor troede 3-årige Kaja var blevet stukket af hveps: Viste sig at være betydeligt alvorligere

12/09/2023 16:01

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Privat
Nu advarer moren Mirjam andre forældre.

Mest læste i dag

"En høj, skræmmende lyd greb vores opmærksomhed, og vi skyndte os hen for at finde ud af, hvad der var sket. Det var da, jeg bemærkede fem små prikker på min læg, hvor blodet begyndte at sippe ud. Angst overvældede mig," deler Mirjam Salvesen Forengen (41) med Dagbladet.

Familien fra Vennesla i Agder tilbragte den 11. august i deres hytte ved Oggevatn, en lille by i Birkenes.

Denne dag ventede Kaja spændt på gæster, der skulle ankomme med båd. Mens hun sad i det skovklædte område ved vandet, blev hendes ben pludselig angrebet af en hugorm.

I starten troede Mirjam, at Kaja var blevet stukket af en hveps, men da hun så blodet, indså hun, at det var en hugormebid.

"Jeg var i panik og forsøgte febrilsk at huske, hvordan man skulle håndtere en sådan situation. Jeg prøvede at holde Kaja i ro, men hun var fuldstændig i panik og umulig at berolige," fortæller moderen Mirjam.

Svulmede op

Benet begyndte at svulme op, og familien ringede straks til akutmodtagelsen, som omdirigerede dem til alarmnummeret 113. Derefter gik Mirjam, Kaja og Kajas far, Frode Forengen, ombord i en båd til fastlandet, hvor en ambulance ventede.

Turen førte direkte til Kristiansand Hospital, men familien havde ingen anelse om, hvad der ventede dem.

"I starten troede vi, at Kaja blot skulle have en modgift, så vi kunne tage hjem igen," siger Mirjam.

Men da de ankom til hospitalet, blev Kaja blegere, kastede op, og hendes blodtryk blev målt til at være farligt lavt.

"Alarmklokkerne begyndte at ringe på hospitalet, og situationen blev hurtigt dramatisk," siger Mirjam.

Læger og sygeplejersker strømmede ind i stuen. Kaja blev straks overført til intensivafdelingen, hvor hun blev tilsluttet adskillige ledninger og sonder og blev bedøvet.

I de første 24 timer var Kajas tilstand kritisk. Hun udviklede anæmi, og i de efterfølgende dage oplevede hun betydelig hævelse i kroppen.

"På et tidspunkt overvejede lægerne at skære benet op for at dræne væsken, men det blev heldigvis ikke nødvendigt," siger Mirjam.

Kaja modtog behandling på intensivafdelingen i syv dage og blev derefter observeret på børneafdelingen i yderligere tre dage.

Nu opfordrer hun andre forældre til at huske at ringe til alarmcentralen, hvis deres børn bliver bidt af en hugorm, og til at tale med børnene om, hvordan de kan undgå slanger i skoven.

Foto: Privat