Mor føder sund og rask baby: Kort tid efter fødsel opdager hun at den er helt gal

16/02/2022 07:17

|

Christina Hansen

Mest læste i dag

Jeg fødte en sund baby - hun døde uger senere, efter at en jordemoder opdagede, at noget var galt
Vanessa Chalmers

En baby, der blev født sund, døde kun få uger senere - efter at en jordemoder opdagede, at der var noget galt, det skriver The Sun.

Da Astrid Tordoff blev født den 16. juni, virkede hun helt fin i de første 16-17 timer af sit liv, fortæller mor Amelia.

Lille Astrid Tordoff blev født den 16. juni og hendes familie var spændte på at tage hende med hjem

Det blev konstateret, at den nyfødte lider af mislyd i hjertet.

Amelia og hendes mand, Charles, var spændte på at tage deres lille pige med hjem til Sheffield, hvor deres to døtre ventede på at møde deres søster.

Men rutinetjek før udskrivelsen tog længere tid end forventet, da en jordemoder bemærkede, at noget var usædvanligt.

Ifølge Yorkshire Live blev det opdaget, at Astrid havde en mislyd på hjertet, som kan give symptomer som en grålig hudfarve, åndedrætsbesvær og en svag puls.

En hjertemislyd er ret almindelig hos nyfødte babyer. Men Amelia fortæller, at hun kunne mærke på lægernes ansigtsudtryk, at det var alvorligt.

Hun siger: "Jeg var gået fra at være i en tilstand af ren glæde til at tænke, 'hvad i alverden sker der?'.

"Jeg prøvede at bevare roen, fordi jeg stadig troede, at hun ville være okay - men det føltes som om, jeg havde en slags mærkelig ud af kroppen oplevelse."

Senere samme dag blev Astrid bragt til specialhjerteafdelingen på Leeds Children's Hospital, hvor det blev bekræftet, at hun havde en form for medfødt hjertesygdom.

Kendt som hypoplastisk venstre hjerte-syndrom, betød fødselsdefekten, at hun kun havde et halvt hjerte.

I denne tilstand er venstre side af hjertet kritisk underudviklet, hvilket betyder, at blodet ikke effektivt kan flyde rundt i kroppen.

Kirurgi er den eneste mulighed, og uden det er hypoplastisk venstre hjertesyndrom dødeligt, normalt inden for de første par dage eller uger af livet, ifølge Mayo Clinic.

Umulig beslutning
Familien stod over for en umulig beslutning - om at foretage en større operation eller at vælge det, der er kendt som komfortpleje.

"Hvis vi troede, det ville hjælpe hende, ville vi uden tvivl have valgt operationen," siger.

"Hun havde sandsynligvis en 50/50 chance for at overleve det, og hvis hun gjorde det, ville der være mere operation på vej.

"Men det så ikke ud til, at det ville give hende nogen livskvalitet, hvis hun blev udsat for det.

"Det var bare et forfærdeligt valg at træffe, og jeg vil altid stille spørgsmålstegn ved, om vi gjorde det rigtige.

"Men jeg tror inderst inde, at jeg ved, at vi gjorde det."

Du går bogstaveligt talt igennem helvede, det værste, nogen kan opleve

Familien troede, at de ikke ville have mere end to-tre dage med Astrid.

De blev tilbudt de hjemlige omgivelser på Bluebell Wood Children's Hospice i Sheffield, hvor familien skabte "smukke minder".

Amelia siger: "Det lyder måske mærkeligt, da Astrid i høj grad er en del af vores familie, men vi havde brug for vores hjem for at forblive et sikkert sted for vores to andre piger.

"Det lyder som en sjov ting at sige, men Bluebell Wood vil altid være Astrids hjem.

"Du går bogstaveligt talt igennem helvede, det værste, nogen kan opleve, og alligevel er du så behagelig og så godt passet."

Astrid fortsatte med at trodse oddsene og levede i mere end to uger efter sin diagnose, hvor hun var omgivet af familie.

Den lille pige døde desværre i armene på sine kærlige forældre i de tidlige timer den 3. juli.

Hvad er hypoplastisk venstre hjerte syndrom?
HLHS er en kompleks, kritisk alvorlig tilstand, hvor venstre side af hjertet ikke udvikler sig ordentligt i livmoderen.
Som et resultat er der næsten ikke noget iltrigt blod, der cirkulerer rundt i kroppen. Ingen kender årsagen. Barnet kan overleve fødslen og endda se godt ud til at begynde med, fordi nyfødte har en kanal kaldet ductus arteriosus, der forbinder begge sider af hjertet. Men ductus lukker hurtigt, og situationen bliver livstruende. Behandlingen er kompliceret og kræver en række operationer.