Mød den 14-årige opfinder, der bruger kunstig intelligens til at redde skove

29/06/2024 07:15

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Den kun 14-årige opfinder har fundet en måde, hvorpå kunstig intelligens kan bruges til at redde skove.

Mest læste i dag

14-årige Cameron Moore cykler næsten hver dag efter skole gennem Whakarewarewa i Rotorua.

"Jeg elsker at se træerne, hvor store de er. Det er smukt," sagde han ifølge mediet Stuff.

Han snor sig mellem tårnhøje redwood-træer og undgår ponga og andre bregner. Rotoruas' skov er truet af skadedyr, der spiser friske skud og skader skovens økosystem. Da 14-årige Cameron så en wallaby ødelægge skovbunden, besluttede han at handle.

"Jeg ville virkelig stoppe det," lød det fra den unge opfinder.

Cameron skabte en prisvindende fælde for wallabies, der sigter mod at kontrollere skadedyr på en ikke-grusom måde. Ved hjælp af kunstig intelligens kan fælden se, hvilket dyr der interagerer med den. Hvis det er en wallaby, bliver fælden udløst. Hvis det ikke er et skadedyr, kan dyret passere uskadt.

Bay of Plenty Regional Councils programleder Davor Bejakovich sagde, at wallabies er et 'virkelig stort problem' omkring Rotorua.

"De reducerer biodiversiteten af planter ved at spise frøplanter og påvirker indirekte alt i fødekæden over dem," sagde han.

Wallabies er berygtede for at plage landmænd, ødelægge afgrøder og skove.

"De har en dobbelt effekt - de skader både skoven selv og primærproduktionen," sagde Bejakovich.

For at opnå New Zealands mål om at være fri for sådanne dyr i 2050, vil naturbeskyttere skulle udvide deres værktøjskasse, sagde Bejakovich. Han var derfor meget begejstret for Camerons projekt.

"Enhver løsning, der tilføjer noget til vores værktøjskasse, vil være meget, meget velkommen," sagde han.

Camerons fælde er ikke den eneste under udvikling. New Zealand-baserede forsknings- og udviklingsfirma Critter Solutions har også skabt en AI-fælde for skadedyr, som forventes at ramme markedet i slutningen af 2024.

Men i modsætning til Cameron synes ingen af de andre opfindere at gå i gymnasiet, have skruet enheden sammen med deres fars boremaskine, have lært sig selv at kode samt lært en smule ingeniørkunst.

"Det var en stor læringskurve. Da jeg endelig fik det til at fungere, var jeg så begejstret. Jeg løb op ad trappen for at fortælle mine forældre," sagde Cameron.

Camerons projekt er ikke færdigt endnu. Hans prototype er blevet trænet til at genkende billeder af wallabies, men ikke den ægte vare. Men han håber snart at have den klar til at placere den langs Whakarewarewas rovdyrhegn. Wallabies er kendt for at søge efter en udvej langs hegnet.

"Ud over at begrænse wallabies kan den faktisk fjerne dem til sidst," sagde han.

Cameron vandt førstepladsen i Samsungs Solve for Tomorrow-konkurrence, der hædrer New Zealands spirende videnskabsfolk. Mere end halvdelen af Solve For Tomorrow-tilmeldingerne i 2023 var dedikeret til bevaring og håndtering af klima og miljø.

Lektor Siouxsie Wiles, der var en af dommerne, sagde, at standarden for indsendelser i 2023 var af 'virkelig, virkelig høj kaliber'. Da hun blev spurgt om fremtidens videnskabsfolk, smilede Wiles og sagde: "Jeg tror, vi er i gode hænder."