Mand skifter køn for at undgå at aftjene sin værnepligt

02/04/2024 14:08

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
På under to minutter blev en biologisk mand registreret som kvinde for at undgå at komme i militæret. Han fortæller, hvor enkelt det var.

Mest læste i dag

Fra 1. januar 2022 er det blevet lettere at skifte køn i Schweiz. Sidste år tog lidt over tusind personer skridtet. De fleste af legitime personlige årsager, andre for at gøre livet lettere eller spare penge.

Mediet 20minutes.ch fortæller historien om en 23-årig ung mand, der siger, han er 100% tilfreds med at være mand, men for at undgå at komme i militæret, valgte han at lade sig registrere som kvinde.

Han forklarer, at han tog beslutningen lidt som en joke og lidt for at protestere mod den nye lov, der tillader en sådan ændring. Han betalte 75 francs (cirka 575 kroner). På under 2 minutter havde en embedsmand ændret det i registrene, uden at stille spørgsmål til det.

"Udadtil så embedsmanden intet tegn på, at jeg følte mig som en kvinde. Jeg talte endda med dyb stemme," sagde han.

Han skulle blot notere i en formular, hvad han ønskede at hedde fremover. Han angav, at han ikke ønskede at skifte navn, og underskrev papiret.

"Jeg spurgte derefter, om det var muligt at fortryde kønsskiftet senere. Embedsmanden svarede ja," lød det fra ham.

Han kan dog ikke helt undgå militæret, da han allerede var indrulleret. Men som kvinde er han nu betragtet som en person, der frivilligt vil aftjene sin tjeneste.

Derfor måtte han til samtale med en psykolog for at blive erklæret uegnet. Derfor råder han dem, der vil gøre som ham, til at foretage skiftet før rekrutteringen.

Da debatten om den nye lov fandt sted i parlamentet, blev dette problem nævnt. Dengang sagde man, at situationen teoretisk var mulig. Men man troede, at de relevante myndigheder kunne afvise anmodninger, der kunne virke tvivlsomme. Det viste sig dog ikke at være tilfældet.