Det sjældne fund blev gjort sidste sommer af 51-årige Erlend Bore på øen Rennesøy, der ligger nær Stavanger. Bore havde købt sin første metaldetektor tidligere på året som en hobby, efter at hans læge beordrede ham til at komme ud i stedet for at sidde på sofaen.
"Først troede jeg, det var småpenge eller Kaptajn Sabeltand-mønter. Det var helt uvirkeligt," sagde Bore ifølge CBS News, og henviste til en fiktiv norsk pirat.
Ole Madsen, direktør ved Arkeologisk Museum på Universitetet i Stavanger, sagde, at det er ekstremt usædvanligt at finde 'så meget guld på én gang'.
"Dette er århundredets guldfund i Norge," sagde Madsen.
Museet delte videoer af skatten på Facebook og andre billeder på sociale medier og skrev: "Det vil blive bevaret og udstillet så snart som muligt i vores kommende udstilling."
I august begyndte Bore at gå rundt på den bjergrige ø med sin metaldetektor. I en erklæring fra universitetet lød det, at han først fandt noget skrot, men senere afslørede noget, der var 'helt uvirkeligt' Skatten vejede i alt lidt over 100 gram.
Ifølge norsk lov er genstande fra før 1537 og mønter ældre end 1650 statens ejendom og skal afleveres.
Lektor Håkon Reiersen ved museet sagde, at guldvedhængene stammer fra omkring år 500 e.Kr., den såkaldte folkevandringstid i Norge, som strækker sig fra 400 til omkring 550, hvor der var omfattende migration i Europa.
Vedhængene og perlerne var en del af 'en meget prangende halskæde', der var lavet af dygtige guldsmede og blev båret af samfundets mest magtfulde, sagde Reiersen.
Han tilføjede, at 'i Norge er der ikke gjort lignende fund siden det 19. århundrede, og det er også et meget usædvanligt fund i skandinavisk kontekst'.
En ekspert i sådanne vedhæng, professor Sigmund Oehrl ved samme museum, sagde, at der hidtil er fundet omkring 1.000 gyldne brakteater i Norge, Sverige og Danmark.
Han sagde, at symbolerne på vedhængene normalt viser den nordiske gud Odin, der helbreder sin søns syge hest. På Rennesøy-vedhængene hænger hestens tunge ud, og 'dens slappe holdning og snoede ben viser, at den er skadet', sagde Oehrl.
"Hestesymbolet repræsenterede sygdom og nød, men samtidig håb om helbredelse og nyt liv," tilføjede han.
Planen var at udstille fundet på Arkeologisk Museum i Stavanger, som er cirka 300 kilometer sydvest for Oslo. Det mest sammenlignelige fund i Norge stammer tilbage fra det 19. århundrede.
"I betragtning af fundstedets placering og hvad vi ved fra andre lignende fund, er det sandsynligvis tale om enten skjulte værdigenstande eller et offer til guderne under dramatiske tider," sagde professor Håkon Reiersen.
I overensstemmelse med norsk lov fik både Bore og grundejeren modtage en belønning for det fantastiske fund.