Kvinde opdager usædvanligt syn i vandet: Da hun tog kikkerten frem, kunne hun ikke tro sine egne øjne

17/08/2023 13:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Privat
Elvira Messel var overrasket over det, hun og hendes familie opdagede på vandets overflade. - Ifølge havbiologen, som udtalte sig til Dagbladet, er dette desværre ikke en usædvanlig begivenhed.

Mest læste i dag

Elvira Messel udtaler til Dagbladet, at situationen er yderst bedrøvelig og helt utrolig.

Sammen med hendes familie befandt de sig tirsdag i en hytte ved Hurum i Asker, da de opdagede en gådefuld skikkelse, der bevægede sig på vandoverfladen nær kysten.

Ved første øjekast troede de, at det var en person, men først da de tog kikkerten frem, gik det op for dem, hvad de så.

Vi kunne ikke afkode, hvad det var, men vi identificerede til sidst, at det var en hval, forklarer hun.

Hvalen, sandsynligvis en vågehval på omkring 7-8 meter, havde en blå plastiktønde fastgjort til sin krop. Vågehvaler er en af de syv arter af bardehvaler, der befinder sig i de norske farvande, og deres antal overstiger 100.000.

Den sad fast og var ude af stand til at dykke. Det var virkelig hjerteskærende. Vores bedste gæt er, at tønden stammede fra et fiskernet. Den var så stor, at vi ikke turde nærme os den og ønskede ikke at stresse hvalen yderligere, forklarer Messel.

De kontaktede redningspersonale for hjælp.

De forsøgte at fjerne plastiktønden, men det lykkedes ikke. De søgte yderligere assistance og bad om hjælp, forklarer hun og tilføjer:

Vi var meget heldige, at vi opdagede det. Først så vi det med det blotte øje, men brugte senere en kikkert. Situationen var ganske trist. Det er en utrolig vanskelig situation, siger Messel.

Fredrik Myhre, lederen af havteamet hos Verdensnaturfonden (WWF), udtaler til Dagbladet, at det kan have fatale konsekvenser for hvalen at blive indviklet i plastik.

Desværre er det ikke usædvanligt, at hvaler bliver fanget i fiskenet eller indviklet i reb. Dette kan medføre alvorlige skader og endda føre til døden for hvalen. Derfor er det afgjort vigtigt at forsøge at fjerne det, påpeger han.

Dog frarådes det at tage affære på egen hånd.

Disse dyr er meget store, og det er nemt at forværre situationen. Det anbefales at kontakte Fiskeridirektoratet eller Kyststyrelsen for at rapportere observationen og holde øje med dyret, hvis det er muligt. Dette vil lette redningsindsatsen, når erfarne personer er til stede, konkluderer Myhre.