En norsk kvinde på 50 år led af dunkende hovedpine i flere måneder, indtil en MR-scanning afslørede, hvad der egentlig var galt.
- Det, at min praktiserende læge tog det alvorligt og sendte mig til en MR-scanning, tror jeg reddede mange år af mit liv, siger Kristin Holmung til norske Dagbladet.
Den 22. december 2020 modtog hun den besked, der ændrede hendes liv.
Årsagen til hendes hovedpine var en hjernetumor.
Til at starte med fik Kristin Holmung af vide, at tumoren sandsynligvis var godartet. Hun blev derfor henvist til en neurolog og blev opereret den 29. januar 2021.
- Der var jeg ikke særlig bekymret. Operationen gik godt, og jeg havde ingen smerter i såret. Men så ringede kirurgen efter ti dage og fortalte mig, at det desværre var ondartet, fortæller hun.
Herefter blev hun henvist til en kræftklinik for at få en kombineret behandling af stråle- og kemoterapi.
Den 50-årige fortæller, at hun har glioblastom, som er et høj-gradsgliom, der vokser aggressivt.
- Forskning viser, at det ikke nødvendigvis hjælper at modtage kemoterapi i 12 måneder, men det siges heller ikke at være skadeligt. Så bad jeg om seks måneder mere. Man gør alt for at forsøge at overleve, siger hun.
Kemoterapien blev afsluttet i marts sidste år, og nu skal hun have en ny MR-undersøgelse hver tredje måned. Indtil videre ser det godt ud.
- Jeg er meget positiv og ser fremad i livet, siger hun. Men der er altid risikoen for tilbagefald.
- Det er en uhelbredelig sygdom, så tumoren kan komme tilbage. Men jeg mister ikke håbet. At give op har aldrig været en mulighed. Julen var kaotisk, men vi gjorde vores bedste for at fejre den som normalt. Vi besluttede os for at være positive og ikke give op.
Nyt perspektiv på livet
Da Dagbladet spørger hende, om hun har fået et nyt perspektiv på livet, svarer hun:
- Ja, det tror jeg. Jeg forsøger at fokusere på hverdagen, at gøre den så god som mulig og ikke dvæle ved det negative og ting, der ellers kunne trække en ned. Men det er en svær besked at modtage, og det påvirker hele familien.
Den 23. maj skal hun gennemgå endnu en MR-undersøgelse, som hun får svar på om en uges tid.
Kristin Holmung betragter sig selv som heldig efter en vellykket operation og en succesfuld behandling indtil videre. Foto: Privat
Hun træner to gange om ugen med en kræftgruppe, hvilket hjælper både fysisk og mentalt.
- Det ville være klogt at inkludere fysioterapi som en del af kræftforløbet. Vi skulle også have fået tilbudt en psykolog. Alle, der befinder sig i en så alvorlig krisesituation, som det er tilfældet efter en sådan besked, ville have gavn af det, siger hun.
Selvom Kristin ikke har været hos en psykolog, har hun talt med lægerne og deltaget i kurser hos Hjernetumorforeningen. Nu er hun tilbage på arbejde som sygeplejerske på Haukeland Hospital med en arbejdsbyrde på 40 procent.
- Jeg har forsøgt at arbejde mere, men jeg skal finde en balance mellem arbejde og at have overskud til min familie.
Sygdommen påvirker hele familien, herunder hendes to døtre, 22-årige Susanna og 20-årige Matilde.
- Det er det værste, der er sket for os. Det er det sværeste. Og det skete meget pludseligt. Hun havde hovedpine, og så kom hævelsen pludselig. Det var voldsomt. Hvem taler man med om sådan noget?, siger Matilde.
De to døtre er medlemmer af Facebook-grupper, hvor flere deler deres historier.
- Men mange historier ender ikke godt. Vi tror, at vi kan dele en historie, hvor det alligevel går godt i lang tid. Hvad der sker derefter, ved vi ikke, og vi behøver ikke at tænke på det, siger den 50-årige.