I Tyskland laver man kartoffelmos på denne måde: Smager bedre end vores

09/06/2024 19:40

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Privat
Hvis der er noget tyskerne er gode til, så er det at lave kartoffelmos.

Mest læste i dag

Kartoffelmos nyder stor popularitet som tilbehør i mange lande inklusiv Danmark, hvor dens lækre konsistens og smag simpelthen er uovertruffen. Hvordan laver man så kartoffelmos i Tyskland? Er kartofler sunde? Og findes der personer, der helt undgår at spise dem?

Autentisk opskrift på kartoffelmos

Hvad skal du bruge?

  • Kartofler

  • Smør (10-12 g smør per 100 g kartofler med skræl)

  • Varm mælk

  • Salt

  • Stødt muskatnød

Start med at skrælle kartoflerne og skære dem i mindre stykker. Kog dem i en gryde med usaltet vand i omkring 30-45 minutter. Dræn vandet fra kartoflerne efter kogning.

Tilføj smør, salt, muskatnød og den varme mælk til de stadig varme kartofler. Mos dem først med en kartoffelpresser og giv dem en kort omgang med en stavblender.

Serveres bedst sammen med kødretter. Kartoffelmos kan opbevares i køleskabet i en tætsluttende beholder i op til 3 dage, og det anbefales at genopvarme det i vandbad. Det frarådes at fryse mosen.

Er kartofler sunde?

Ja, kartofler er sunde i moderate mængder. De er en fremragende kilde til vitamin C og B6, folinsyre og kalium. Skrællen indeholder antioxidanter og mange andre næringsstoffer. Kartofler kan sænke blodtrykket og kan hjælpe med vægttab.

Bemærk vedrørende pommes frites og chips

Det er vigtigt at understrege, at de sundhedsmæssige fordele ved kartofler ikke gælder for pommes frites og chips. Disse produkter, selvom de er baseret på kartofler, bidrager til fedme, hjertesygdomme og diabetes.

Hvem bør undgå kartofler?

Selvom kogte eller bagte kartofler er sunde, er der nogle få, som bør undgå dem. Dette gælder især for personer med en allergi over for patatin, som er et primært protein i kartofler. Personer med diabetes bør også begrænse indtaget af kartofler på grund af deres høje kulhydratindhold.