I denne by koster retten til at eje en bil 530.000 kroner - og det inkluderer ikke selve bilen

25/06/2024 09:22

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Omkostningerne til en licens er firedoblet på tre år, hvorfor det bestemt ikke er billigt at eje en bil i denne by.

Mest læste i dag

At eje en bil i Singapore, som i forvejen er et af verdens dyreste lande, har altid været en luksus. Men omkostningerne har nu nået deres højeste niveau nogensinde, skriver CNN.

Ifølge data fra Land Transport Authority koster et 10-årigt certifikat, som er en licens, som folk i den rige bystat skal erhverve, før de får lov til at købe et køretøj, minimum på 72.000 euro. Det svarer til cirka 530.000 kroner, og er mere end det firedobbelte af, hvad det kostede i 2020.

Og dette køber kun retten til at købe en standardbil i Kategori A, som må have en lille til mellemstor motor på 1.600 cc eller mindre. Dem, der ønsker noget større eller mere prangende skal betale mellem 97.000 og 101.000 euro for en Kategori B-licens. Det svarer til op til cirka 750.000 kroner.

Derudover skal man også tage højde for omkostningerne ved selve køretøjet. Systemet blev indført i 1990 for at minimere trafikken og reducere emissionerne i en bystat med pladsmangel, der har 5,9 millioner indbyggere, men også et imponerende offentligt transportsystem.

Dette system har gjort biler uopnåelige for den gennemsnitlige beboer i Singapore, hvor husstandens gennemsnitlige månedlige indkomst i 2022 var omtrent 7.000 euro (ca. 52.000 kroner), ifølge Department of Statistics.

Ricky Goh, en lokal bilforhandler, sagde, at han 'næsten besvimede', da han hørte om prisstigningen.

"Salgene er allerede meget svage. Dette vil gøre det endnu værre for forretningen," sagde han til CNN.

Wong Hui Min, mor til to drenge, sagde, at hun måske skal genoverveje at have en bil, selvom hun primært bruger den til familien.

"Jeg kører meget frem og tilbage, når jeg sender mine børn i skole og til andre aktiviteter, som svømmeundervisning. Jeg har brug for min bil. Det er ikke praktisk at tage taxa eller dele bil hele tiden," sagde hun.

"En gennemsnitlig familie i Singapore skal spare i årevis bare for at købe en bil til at opfylde deres behov. Jeg ved ikke, om jeg kan beholde min bil på lang sigt."

For nogle er meddelelsen blot det seneste finansielle slag. Lokale beboere sagde, at livet i Singapore, som allerede er verdens dyreste by, er blevet ekstremt dyrt i de seneste år på grund af vedvarende inflation, stigende boligomkostninger og en langsommere økonomi.

Men fortalere for systemet har hævdet, at det har hjulpet med at spare Singapore for den type trængsel, som normalt plager andre sydøstasiatiske hovedstæder som Bangkok, Jakarta og Hanoi. Dem, der ikke har råd til et certifikat, kan bruge Singapores omfattende offentlige transportsystem.

Hvis det ikke er en mulighed, er der mulighed for at købe en motorcykel - hvis licenser kan købes for 7.500 euro, hvilket svarer til cirka 55.000 kroner.