Mange vågnede sandsynligvis fra deres rystende senge og ikke fra deres alarmer, da et kraftigt jordskælv på 5,2 på Richterskalaen ramte Evia i Grækenland i efteråret sidste år. Jordskælvet var så stort, at det endda kunne mærkes i Athen.
Ifølge Geodynamisk Institut ved Athens Nationale Observatorium lå epicentret 6 km øst for Prokopi og 85 km nord for Athen med en dybde på 14,2 km. Der var svagere efterskælv, hvoraf det kraftigste kom syv minutter senere med en styrke på 3,8 R.
Hvilket område i Grækenland er mest udsat for jordskælv? Forskere har skabt den første seismiske risikomodel for hele Europa. Jordskælv har forårsaget over 200.000 dødsfald og skader for 250 milliarder euro i Europa i det 20. århundrede.
Da jordskælv ikke kan forudsiges præcist, bør højrisikoområder bygge huse og bygninger, der kan modstå jordskælv. Et nyligt eksempel er ødelæggelserne i Tyrkiet og Syrien.
Holdet, ledet af medlemmer fra den schweiziske seismologiske tjeneste og seismologi- og geodynamikgruppen ved ETH Zürich, har udtalt, at de med opdaterede datasæt har en klarere forståelse af risikovurderinger for hele Europa.
Modellen bekræfter, at Tyrkiet, Grækenland, Albanien, Italien og Rumænien er de lande med den højeste seismiske risiko i Europa, efterfulgt af andre Balkanlande. Ifølge Organisationen for Seismisk Planlægning og Beskyttelse er Grækenland dog det mest seismisk aktive land i Europa.
Risikoen er højere i tætbefolkede og byområder som Istanbul og Izmir i Tyrkiet, Catania og Napoli i Italien, Bukarest i Rumænien og Athen i Grækenland. Det skriver mediet Oneman.
Historisk set har alle disse byer lidt under ødelæggende jordskælv. Faktorer som bygningernes alder, befolkningstætheden og lokale jordforhold kan påvirke, hvor farligt et jordskælv kan være.
Byer som Zagreb (Kroatien), Tirana (Albanien), Sofia (Bulgarien), Lissabon (Portugal), Bruxelles (Belgien) og Basel (Schweiz) har også en seismisk risiko over gennemsnittet.