Værket 'Kristi hån' af den florentinske maler Cimabue blev fundet i en ældre kvindes hjem i den franske by Compiègne i 2019. Hun havde placeret det sjældne kunstværk, som hun troede var et græsk religiøst ikon, i sit køkken.
Louvre i Paris tilføjede det som en 'national skat' til sin samling fire år efter, det blev opdaget. Det skriver mediet Enikos.
Den intetanende ejer vidste ikke, hvor maleriet, der måler 26 x 20 cm og dateres til 1280, stammede fra. Det blev solgt for 24,2 millioner euro på en auktion i oktober 2019, hvilket var mere end fire gange den oprindelige vurdering.
Men den franske regering greb ind for at forhindre eksporten af maleriet ved at erklære det for en 'national skat'. Denne handling holdt det lille og yderst sjældne maleri i landet i 30 måneder, hvor regeringen samlede midler til at købe det til nationen.
Senere kunne Frankrigs kulturminister, Rima Abdul Malak, og Louvres præsident og direktør, Laurence des Cars, annoncere, at maleriet nu er en del af museets samling.
"Disse erhvervelser er resultatet af en enestående mobilisering af Louvre, som gør det muligt at bevare værker i Frankrig, der er eftertragtede af de største museer i verden, og gøre dem tilgængelige for alle," udtalte ministeriet i en erklæring uden at give flere detaljer om, hvordan pengene blev indsamlet.
Hvem er Cimabue?
Cimabue er kunstnernavnet for Cenni di Pepo, der blev født i Firenze omkring 1240. Han betragtes som den sidste betydningsfulde italienske kunstner, der fulgte den byzantinske stil, som dominerede i tidlig middelalderlig italiensk maleri.
Han opdagede og underviste Giotto, der udviklede sig til at blive en af de største kunstnere i præ-renæssancen. Værket 'Kristi hån' er en del af et diptykon, der omfatter otte scener med fokus på Kristi lidelse og korsfæstelse.
National Gallery i London huser en anden scene fra værket, 'Jomfruen og barnet med to engle', som de erhvervede i 2000. Det var gået tabt i århundreder, før en britisk aristokrat fandt det i sit familiehjem i Suffolk. En anden scene, 'Kristi piskning', findes i Frick Collection i New York.