Fire dages arbejdsuge? Testprojekt er sat i gang

16/03/2021 14:05

|

Redaktionen

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

Spanske borgere kan måske se frem til at nyde en fire-dages arbejdsuge så tidligt som i efteråret, da regeringen har accepteret et nyt testprogram.

Mange har måske haft tanken. Det kunne da være fedt kun at have fire arbejdsdage, ikke? Men i Spanien synes det nu at være en ganske reel mulighed. Oven på coronapandemien er der nemlig blevet rejst et forslag om en fire-dages arbejdsuge, der har til mål at øge beskæftigelsen, og effektiviteten i arbejdstiden.

Forslaget er fremsat af Más País, et lille venstreorienteret politisk parti, er nu blevet accepteret af Spaniens regering.

Partiets formand, Iñigo Errejón, annoncerede nyheden på Twitter tidligere i år og skrev: 'Vi gjorde det! Vi er blevet enige med regeringen om at fremme et testprojekt for at reducere arbejdstiden. Europæiske fonde bør også tjene til at omlægge økonomien i retning af forbedring af sundhed, omsorg for miljøet og øget produktivitet,”

En undersøgelse fra 2019, udført af Trades Union Congress, viste, at de i lande med kortere arbejdsuge er mere produktive. Her bliver Danmark af Unilad.co.uk brugt som eksempel, som et af de lande i Europa med de korteste arbejdsuger (selvfølgelig gjort op i timer)

”For eksempel er medarbejdere i Danmark, der har den korteste arbejdsuge i Europa, 23,5% mere produktive end de er i Storbritannien,” – skriver mediet.

På baggrund af denne slags erfaringer, har Más País nu udarbejdet en model til at teste en kortere arbejdsuge, da de mener at det at arbejde flere timer, ikke betyder at arbejde bedre, eller mere effektivt.

”Spanien er et af de lande, hvor arbejdstagerne bruger flere timer end det europæiske gennemsnit. Men vi er ikke blandt de mest produktive lande, ”- sagde Errejón.

I sit forslag har Más País udarbejdet en treårig testperiode, der koster regeringen anslået 50 millioner euro, eller godt 370 millioner kroner. Under planerne dækker regeringen 100% af omkostninger eller tab, som virksomhederne pådrager sig ved at gennemføre den fire-dages arbejdsuge i det første år. Dette reduceres til 50% i år to og 33% i det tredje år.

Det er dog ikke alle spanske borgere der kan se frem til en kortere arbejdsuge, da planen er, at udvalgte virksomheder skal fungere som forsøgskaniner, for at se om forslaget, over tre år, kan betale sig.

”Med disse tal regner vi med, at kunne have omkring 200 virksomheder som deltagere i testperioden med i alt fra 3.000 til 6.000 arbejdstagere. Vi ønsker at se en reel nedsættelse af arbejdstiden og intet tab af løn eller job, ”sagde Héctor Tejero, et medlem af partiet.