Finland er hjemsted for verdens lykkeligste mennesker: Deres hemmelighed er denne 500 år gamle tankegang, siger psykolog

15/04/2024 21:20

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
'Sisu' er et begreb og en levevis, der har været indvævet i finsk kultur i mere end 500 år.

Mest læste i dag

Det har ingen direkte oversættelse, men fokuserer på beslutsomhed og udholdenhed. Det handler om at have modet til at fortsætte i mødet med modgang og næsten umulige odds.

I seks år i træk har Finland været rangeret som det lykkeligste land i verden, skriver CNBC. Efter at have boet her det meste af sit liv, mener psykologen Elisabet Lahti, at sisu spiller en væsentlig rolle i deres velbefindende og evne til at opretholde et så positivt og modstandsdygtigt sind.

Som psykolog har hun viet sin karriere til at lære mere om mennesker og om, hvordan de kan integrere sisu i deres liv. Her er hendes bedste råd:

1. Find et formål uden for dig selv

Ifølge forskning fra psykologen Angela Duckworth kan vi udholde meget mere, når vi arbejder hen imod noget, der bidrager til verden og ikke bare os selv.

For at indsamle førstehåndsdata om sisu til sit ph.d.-studie, gennemførte hun en løbeekspedition på 1.500 miles tværs over New Zealand. Hun dedikerede sit løb til at øge bevidstheden om familiemishandling.

"Hver gang jeg begyndte at føle mig udmattet eller var på nippet til at give op, hjalp det at vende tilbage til det større formål med at skubbe mig fremad," siger Lahti.

"Når du står over for en ny udfordring eller har brug for styrken til at fortsætte, så find et større formål at forbinde dig med. Det kan være din familie eller venner, en person, der inspirerer dig, eller en sag, der ligger dit hjerte nært."

2. Øg modstandsdygtigheden gennem træning

Op til løbet trænede hun næsten hver dag i to år. Hun tog sine løbesko på, selv når hun ikke havde lyst. Hun mødte altid op, uanset om det var godt eller dårligt vejr.

"Praksis og forberedelse gør det lettere at udnytte vores indre sisu. Studier viser, at vores kroppe har skjulte reserver, som den naturligt trækker på, når vi har mest brug for dem. Jo mere vi udfordrer os selv, jo mere tilegner vi os vaner, der styrker vores modstandsdygtighed," siger hun.

"At fokusere på min vejrtrækning for at berolige mit nervesystem var strategien, der forbedrede mit løb. Med tiden gik jeg fra begynder til at løbe 10 til 15 miles om dagen."

3. Vær venlig ved dig selv og bliv forbundet med naturen

Lahti troede tidligere, at for at være succesfuld, måtte hun være hård ved mig selv. Men der er en grænse for, hvor langt man kan gå, hvis man ikke balancerer hårdhed med medfølelse.

"Jeg fik en skade en gang under min træning. Jeg havde løbet 30 miles om dagen i 12 dage i træk. Jeg måtte spørge mig selv, om jeg skulle stoppe eller presse mig selv endnu mere," siger hun.

"Men jeg valgte en tredje mulighed: Jeg lod min krop hele. Selvom jeg sænkede farten, kunne jeg stadig nå mit mål på 1.500 miles ved at inddrage cykling."

Da hun ikke længere forsøgte at nå en hæsblæsende hastighed, fik hun mere tid til at sætte pris på landskabets skønhed omkring sig på turen.

"I Finland er gåture og vandreture i naturen en kerne del af vores kultur. Det hjælper os med at finde en indre ro og en følelse af lykke, der tjener os i hårde tider," lyder det.