En 'Thumps up' på WhatsApp sendte elev i retten

27/02/2024 12:45

|

Nicolai Busekist

Foto: Adam Hoglund / Shutterstock.com
En enkelt 'Thumbs up' på WhatsApp resulterede i en indkaldelse til retten for en ung skoleelev.

Mest læste i dag

Advokater besøger i samarbejde med Uddannelsesdirektoratet skoler i Wien for at oplyse eleverne om temaet 'had på nettet'.

Lukas (navn ændret af redaktionen, red.) kom via sine venner ind i en stor WhatsApp-gruppe. Her var han ikke særlig aktiv, og endte med at sætte gruppen på lydløs, fordi hans telefon konstant bippede.

En enkelt gang sendte han en kort besked. Han sendte en 'Thumps up' (tommel op). Få uger senere modtog Lukas en indkaldelse til retten. Det skriver Heute.

I gruppen blev der blandt andet delt national-socialistisk indhold. Lukas blev, på grund af sin uovervejede 'Thumps up'-reaktion, tiltalt for overtrædelse af loven og stillet for retten.

Han kunne heldigvis på en overbevisende måde forklare, at han intet havde vidst om dette, og sagen blev droppet. Men mange oplever det samme som ham, siger advokat Kerstin König.

Hun besøger regelmæssigt skoler i samarbejde med Wiens Uddannelsesdirektorat, hvor hun holder foredrag for syvende til niende klasse. For det er netop i denne aldersgruppe, at et vigtigt skridt tages, eftersom de når den kriminelle lavalder på 14 år.

"Især i en alder af 14 år, hvor den kriminelle lavalder indtræder, opfatter mange det stadig som sjov, selvom der forvoldes skade på andre," siger König.

Det er også vigtigt at gøre det klart for de unge, hvilke konsekvenser en plet på straffeattesten kan have for deres fremtid. Det gælder for eksempel når de skal finde en læreplads.

I sommeren 2022 deltog omkring 10.000 unge i aktionen. I alt findes der omkring 60.000 potentielle elever i denne aldersgruppe, forklarer uddannelsesdirektør Heinrich Himmer.

"I år er fokus på det digitale rum og at styrke unge mennesker i deres mediekompetencer," siger han.

Cybermobning eller had på nettet er emner, som ofte berører unge. I alt deltog 107 skoler med 394 klasser i aktionen sidste år. En af dem er en skole i Wien-Simmering, hvor skoleleder Gerd Bauer ser meget positivt på projektet.

"Man mærker simpelthen forskellen, når der kommer eksterne folk ind i skolen og forklarer det. I en skole som min med omkring 30 nationaliteter og 440 elever, sætter jeg pris på kompetent hjælp udefra."