Dreng opdager fossil på 1,2 millioner år, mens han er ude og lege

08/08/2023 12:50

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Peter Houde/privat
Under en familieudflugt under åben himmel, stødte en niårig dreng på noget af et syn, der siden har fået forskere til at måbe.

Mest læste i dag

En helt normal dag i november 2016, oplevede den tiårige Jude Sparks fra den amerikanske sydstat New Mexico en begivenhedsrig situation, mens han udforskede området omkring sin families bolig.

Familien var på tur i den solbeskinnede stat, kendetegnet af omfattende ørkenområder. Under denne udflugt stødte den niårige dreng pludselig på noget, som han først antog var et skelet af en afdød ko, som det fremgår af en artikel på abcnews.com.

Dog skulle det vise sig, at dette fund var af langt større betydning. Det viste sig, at skeletet tilhørte en stegomastodon, en velbevaret fortidsvæsen, som lå skjult under ørkensandet.

Jude Sparks' far, Kyle Sparks, delte nogle tanker om sin søns opdagelse: "Jeg forestiller mig, hvordan det må være at gøre sådan en opdagelse som niårig, og hvor fantastisk det må være. På linje med andre børn havde han en periode, hvor han slugte alt, hvad han kunne finde om dinosaurer," udtalte Kyle Sparks ifølge abcnews.com.

Forskere fra New Mexico State University har efterfølgende foretaget udgravningen af fossilet og identificeret det som værende fra en stegomastodon, en elefantlignende skabning fra fortiden. Efter Jude Sparks' far tog kontakt til den lokale geolog Peter Houde, blev fossilet yderligere undersøgt.

Foto: Peter Houde/privat

Foto: Peter Houde/privat

Peter Houde var imponeret over familiens hurtige reaktion og hjælpsomhed: "Jeg var utrolig begejstret, og det var virkelig heldigt, at denne familie stødte på dette bemærkelsesværdige fund. Når man forsøger at grave fossiler frem selv, er der risiko for at beskadige dem. Derfor var det godt, at de kontaktede os," udtalte Peter Houde ifølge abcnews.com.

I samarbejde med en kollega udførte Peter Houde udgravningen af hele fossilet og fandt en betydelig del af fortidsvæsnets kranium.

Sådan forestiller forskere, at Stegomastodonen så ud, da den har været uddød langt før mennesket gik på jorden. Foto: deviantart

Forskerne bemærkede dog, at dyret manglede en af sine stødtænder, hvilket antydede, at der potentielt kunne være flere knoglerester gemt under ørkensandet i nærheden. Dette er noget, forskerne nu agter at undersøge nærmere.

I en venlig gestus blev hele familien inviteret til universitetets udstilling som æresgæster, når fossilet er blevet samlet og er klar til at blive præsenteret, forsikrede Peter Houde.