De blander kaffegrums med dette: Hvad de opdagede, vil du tro er løgn

04/12/2023 16:24

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Resultatet kan gøre kæmpe forskel for denne branche

Mest læste i dag

På verdensplan konsumerer vi dagligt over 2 milliarder kopper kaffe, hvilket resulterer i imponerende 60 millioner tons vådt, brugt kaffegrums årligt. Desværre genanvendes kun en lille del af dette, primært som jordgødning, mens resten enten forbrændes eller ender på lossepladsen. Når kaffegrums nedbrydes på lossepladsen, frigives metan, en drivhusgas 25 gange mere potent end kuldioxid i at fastholde varme.

I en nylig undersøgelse har forskere dog gjort en banebrydende opdagelse med kaffegrums som ingrediens i beton. Forskningsleder Rajeev Roychand fra RMIT University i Melbourne, Australien, forklarer idéens oprindelse og udtaler til CNN: "Vi fik ideen over en kop kaffe. Vi ristede det brugte kaffegrums i fravær af ilt og udvandt noget kaldet biokul. Når vi tilsatte det til beton som erstatning for sand, gav det en 30% øgning af styrken i materialet."

Beton, verdens mest anvendte byggemateriale, består normalt af vand, grus, sand og cement. Hvert år forbruger vi omkring 30 milliarder tons beton, tre gange mere end for 40 år siden. Forskningsteamet forsøgte at erstatte en del af sandet med biokul fremstillet af kaffeaffald, hvilket opnåede en styrkeforbedring på hele 30% ved at erstatte 15% af sandet.

Biokul fra kaffeaffald kan potentielt reducere udtørring i betonen, hvor cementen over tid absorberer vand, hvilket resulterer i revnedannelse. Når biokul blandes med beton, fungerer dets partikler som små vandreservoirer, der distribueres gennem betonen. Under betonens størkning frigiver biokul langsomt vandet, hvilket genhydrerer det omgivende materiale og reducerer risikoen for revnedannelse.

Udover at bidrage til bæredygtigheden ved at genanvende affaldsmaterialet påpeger Roychand, at denne opdagelse også kan imødekomme manglen på sand, der er afgørende for betonproduktion. Han forklarer: "Der er en mangel på sand, og selvom vi erstatter en del af det, forbedrer vi stadig bæredygtighedsaspektet, og langsomt kan vi nå et stadie, hvor en betydelig del af sandet kan erstattes med forskellige affaldsmaterialer."

En afgørende faktor for bæredygtigheden af byggematerialer er cement, som ifølge tænketanken Chatham House udgjorde 8% af de globale CO2-udledninger i 2021. Roychand mener, at ved at øge betonens styrke med 30% kan mængden af ​​cement reduceres med op til 10%, hvilket potentielt kan mindske klimapåvirkningen fra byggeindustrien. Denne opdagelse har allerede tiltrukket opmærksomhed fra byggefirmaer og organisationer, der genanvender kaffeaffald. Forskningsteamet samarbejder nu med lokale råd i Australien for at overvåge betonens langsigtede egenskaber over tid.